23948sdkhjf

SFVF vill sätta fokus på lärarnas arbetsvillkor

-Under många år har jag i tysthet lidit med lärare och deras srbetsvillkor med nu måste det hända något, säger Bo Ericsson vd på Sveriges Fordonsverkstäders Förening. Jag förstår Per Kedland som har skrivit att han nu ger upp som lärare i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Under många år har jag träffat lärare, suttit i skolors program och regionala programråd och sett och hört förändringen.

-Nu när SFVF har blivit Nordens största fordonsbranschförening tar vi ett större ansvar. Vi sitter med i nationella programrådet, kommer utbilda lärare på tre orter under 29017 och denna vecka arrangerar vi en utbildningsresa för lärare o s v. SFVF kommer fortsätta att aktivt arbeta för att förbättra för lärare och därmed för våra fordonsverkstäder säger Bosse.

-Jag får också ofta höra när jag träffar verkstäder att för många nyanställda är ”bortcurlade”. Det är inte ovanligt att verkstäder ber os att ta fram en uppfostringskurs eller en kurs i vett och etikett.

Precis som Per skriver i sin debattartikel är läraren oftast ”bakbunden” av ett regelverk som leder till att man inte kan bestraffa en elev. Hur ska man som elev då veta vad som är rätt och fel?

En lärares uppgift är att förbereda en elev för arbetslivet och kompetensutveckla eleven. I förändringens tidevarv har även utebliven värnplikt där man lärde ut ansvarstagande, kämparanda och vardagshut, vett och etikett också påverkat.

-Vi som föräldrar måste också ”dra vårt strå till stacken” och förbereda våra barn för ett arbetsliv. Hur många ungdomar bäddar sin säng idag, sparar och flyttar till eget boende, kämpar och extra jobbar för att få lite extra, vet hur man äter, inviterar en partner och umgås? Vem vill anställa eller behålla en medarbetare som ständigt pratar i mobilen, kommer för sent, går för tidigt, förlänger raster sjukskriver sig för man är trött osv? Det kan inte vara en gymnasielärarna uppgift att uppfostra och ta föräldrarollen. Och som Per skriver, när läraren kontaktar föräldrarna möts läraren av oförstående föräldrar?

På en verkstad idag är det ordning och reda eftersom kunderna går ofta in på verkstan och det är städat och rent. Varför går då fordonseleverna ofta i skitiga kläder, lustiga mössor, fula skor och oljiga händer? Vi i branschen borde engagera oss mera i lärarnas utveckling för det blir inte bättre än vad vi själva gör det till.

Är det dags att ha som krav vid antagningen till gymnasiet, en sommarkurs med godkännandekrav på 3 veckor efter eller under högstadiet? Jag tycker också att problemet är värt att debattera eller uppvakta någon minister, säger Bosse avslutningsvis.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078