Verkstadsjuridik för blivande mekaniker och diagnostekniker
SFVF/Verkstadsföretagarna var nyligen inbjudna att hålla en jurdikutbildning för elever på fordonsprogrammet och studenter som vidareutbildar sig som diagnostekniker i Karlstads Kommuns regi.
-Kraven på verkstäders kunskaper ökar hela tiden i samband med att fordonen blir allt mer tekniskt avancerade säger SFVF:s jurist Ulf Stefansson. Med kraven följer även de skyldigheter och rättigheter som verkstäder på ett korrekt och pedagogiskt sätt måste kunna kommunicera ut till sina kunder, vilket inte är helt enkelt alla gånger. Jag hoppas nu att eleverna och studenterna fått en djupare inblick i de skyldigheter och rättigheter som berör en fordonsverkstad säger Ulf.
Verkstadsföretagarnas ordförande Bo Ericsson betonar att det råder en stor brist på duktiga tekniker inom fordonsbranschen i dag och på sikt så kommer det behövas ännu fler. Utvecklingen inom bilindustrin går snabbt framåt och branschen har ett stort behov av tekniker som kan arbeta med den senaste tekniken, inte minst inom bilelektronik och tunga fordon.
Efter utbildningen fick SFVF/Verkstadsföretagarna en genomgång i lokalerna där studenter vidareutbildar sig till diagnostekniker. Yrkesutbildningen som erbjuds genom Karlstads kommuns teknikcenter är rätt så unik i Sverige. Utbildningen som är på 1,5 år ger en gräddfil in till kvalificerade jobb inom fordonselektronik. Genom både teori och praktik får studenten lära sig att förstå och felsöka elektroniska system på fordonet.
Diagnosteknikerutbildningen i Karlstad ger studenten goda kunskaper för att arbeta med både diagnostik och arbetsledning. Genom både teoretisk och praktisk undervisning får studenten lära sig att förstå och felsöka elektroniska system på bilen. Kunskaperna används sedan ute på utbildningens samarbetsföretag under studentens LIA (Lärande i arbete). En fjärdedel av utbildningen sker ute på verkliga företag och efter genomgången utbildning finns möjlighet att söka jobb som exempel diagnostekniker, servicerådgivare, tekniker eller kundmottagare.
-Behovet är stort och alla av våra elever får jobb direkt efter genomgången utbildning, säger utbildningsledare för Diagnosteknikerutbildningen Magnus Dieserud med mångårig erfarenhet som verkstadschef. Magnus visade SFVF/Verkstadsföretagarna runt i lokalerna och som bl.a. innehar en riktigt kundmottagning och den senaste diagnosutrustningen. Bilföretag i Karlstad även sponsrat utbildningen med nya bilar.
Myndigheten för yrkeshögskolan har, under våren 2017, kvalitetsgranskat Karlstads Kommuns Diagnosteknikerutbildning. Utbildningen fick högsta betyg, vilket innebär att den uppfyller myndighetens fastställda kvalitetskriterier och bedöms ha mycket hög kvalitet.