Skatteverket och SFVF testar personalliggare på verkstaden
Skatteverket och Sveriges Fordonsverkstäders Förening har varit på studiebesök hos Europeiska Motor om personalliggare.
-Personliggare kommer omfatta alla verkstäder som servar och reparerar motorfordon. Alla personer som står under verkstans arbetsledning omfattas av Personalligare säger Bo Ericsson vd för SFVF.-
-Viss spaning sker ofta före ett besök. Skatteverket provköper allt oftare tjänster, däckbyte, rekond eller annat före besöket. Att flytta kontrollerna från skrivbordet till ute på fältet är positivt för alla seriösa verkstäder och en möjlighet att få bort oseriösa aktörer på markanden säger Ulf Stefansson, jurist på SFVF.
Vid en kontroll kommer Skatteverket ut oannonserat och vill se personalliggaren som ska kunna uppvisas av tillgänglig personal. Därefter vill man se personalliggaren och stämmer av den med alla som befinner sig på verkstan. Dessutom kommer man ställa lite frågor om verksamheten. Det kan vara så att Skatteverket också vill se ett anställningsavtal.
-Personalliggare minskar risken för att människor blir utnyttjade som svart arbetskraft och ökar skatteintäkterna och vi får konkurrens på lika villkor,säger Bo Ericsson vd på SFVF.
Enligt regeringen kommer det nya kravet på personalliggare skapa runt 800 fler vita jobb. Man räknar med 125 miljoner extra i statskassan – per år. 60 miljoner kronor under 2018.
En personalliggare är en förteckning över vilka som arbetar på verkstan och när de har börjat och slutat varje arbetspass. Oftast är liggaren i elektronisk form och ska alltid vara ifylld. När Skatteverket gör kontroller jämförs namnen i liggaren mot de som faktiskt finns på arbetsplatsen och stäms sedan av med arbetsgivardeklarationen på individnivå som är ett kommande lagkrav 1 jan 2019.
-En av frågorna som diskuterades berörde externa tjänster som verkstäderna köper. När exempelvis en kontrollant kommer ut och gör en teknisk kontroll omfattas man inte under förutsättning att man kan legitimera sig, säger Ericsson.
Personalliggaren sparas under två år efter utgången av det kalenderår då det för näringsverksamheten gällande beskattningsåret har gått ut (spårbarheten). Beskattningsåret är ofta lika med kalenderår men kan även utgöras av ett räkenskapsår som inte sammanfaller med kalenderåret. Om du har brutet eller förlängt räkenskapsår kan det innebära att du måste spara liggaren längre än tre år efter att du gjort anteckningarna.
Innehåll i personalliggaren
Personalliggaren ska innehålla företagets namn och personnummer eller organisationsnummer. För varje verksamhetsdag ska följande framgå:
- För- och efternamn samt personnummer för var och en som är verksam.
- Vilka tider varje verksam persons arbetspass börjar och slutar. Ett arbetspass är en sammanhängande period utan längre ledighet än normala pauser och matraster. En verksam person kan alltså arbeta flera arbetspass under samma arbetsdag. Anteckna arbetstiden i direkt samband med att den verksamma börjar och slutar.
Skatteverkets sanktioner
Vid en kontroll av Skatteverket kan påföljden bli 12 500 kronor plus 2 500 kronor för varje person som inte är upptagen i liggaren men som bedöms vara verksam i rörelsen. Om verkstaden inte rättar till sina misstag till nästa gång blir påföljderna dubbelt så höga.
Propositionen som presenteras inom närtid väntas av Skatteverket få majoritet i Riksdagen och 1 juli är satt som datum när lagen träder i kraft. Skatteverket kommer gå ut med en informationskampanj i februari och presentera mer information.
– Skatteverket är tacksam att branschen delar med sig av sina erfarenheter och mötet på Europeiska Motor ger oss förutsättningar att komplettera med en del slutliga frågor som kommit upp. Vi ser bl.a. en del komplexitet med olika gräsdragningar och kan vi minimera dessa minskar risken för problem för både Skatteverket och branschen när lagen körs igång, avslutar Ulf Stefansson.