MRF hjälper Sveriges Totalförsvar att hitta ”krigs-verkstäder”
Länsstyrelsen har vänt sig till MRF för att ta del av MRFs kompetens och kunskap om verkstäder. Martin Scheutz, krisberedskapshandläggare på Länsstyrelsen i Blekinge, arbetar med kartläggningsuppdraget.
– Vi ska höja vår krisförmåga inom såväl militärt som civilt försvar, även näringslivet ska kunna fungera vid en krissituation. Det är ett omfattande arbete som har påbörjats och vi utgår från NATO:s sju civila förmågor för att upprätthålla samhällets funktionalitet, säger Martin Scheutz till mrf.se.
– Beroende på kapacitet, geografisk placering, reservdelslogistik etcetera, kommer vissa verkstäder att bli aktuella för krigsplacering. Det kommer också bli aktuellt att sluta beredskapsavtal, så det finns även en ekonomisk vinning i detta för krigsplacerade verkstäder, fortsätter han.
Generellt efterlyser han ett större medvetande i näringslivet hur företag kan drabbas vid en kris. Krigföring idag ser inte ut som förr, så samhällsviktiga företag kan utsättas för angrepp långt innan ett krig i traditionell mening bryter ut.
– Det räcker bara att snegla på Finland där det finns ett större engagemang och en större förståelse att det företag som är väl rustat inför en krissituation, som systemstörningar, kan bli en vinnare på marknaden. Krigsplacering av bilverkstäder är ingenting nytt, utan fanns långt in på 90-talet, men i takt med att avrustning skett har det försvunnit helt. Nu kan MRFs medlemmar bidra med att höja försvars- och krisförmågan., skriver mrf.se
– Att bli krigsplacerad är ett hedersuppdrag, något som man som verkstad ska vara stolt över, säger MRFs Joachim Due-Boje.
Källa: mrf.se
Bild: Joel Thungren Försvarsmakten