23948sdkhjf

Ledare #27: Kunskap är eftermarknadsmakt

Specialistkunskaper kommer att bli allt viktigare för fordonseftermarknaden. Så ta chansen till vidareutbildning när den ges.

Den globala fordonseftermarknaden bedöms växa med fyra procent fram till 2027. Den slutsatsen står att läsa i en ny rapport från analysföretaget Vision Search Reports, VSR. Totalt kommer fordonseftermarknaden i världen att omsätta motsvarande 4,5 biljoner kronor om sju år.

Det är intressant, inte minst som domedagsprofeterna mässar om servicemarknadens snara död när elbilarna gjort sitt oljelösa intåg.

Men enligt VSR kommer ökningen av semi-självkörande teknik tillsammans med elektrifiering och digitalisering snarare att stärka marknadstillväxten. Användning av allt mer avancerad teknik inom tillverkning, underhåll och reparationer av fordon är faktorer som driver på.

Mer teknik i bilarna betyder större behov av funktionskontroll och komponentbyte, liksom investeringar i utrustning i verktyg – allt faktorer som får ekonomin som helhet att växa. Fler fordon som drivs av el eller gas, vilka kräver specialistkunskaper för vissa typer av arbeten, kommer att resultera i fler specialiserade verkstäder, främst på skadesidan.

Själva verksamheten kommer också att i allt högre grad bli teknikberoende. Varje spelare i värdekedjan, från producenter och grossister till verkstäder och försäkringsbolag, kommer att i högre grad anamma digital teknik för att sköta sina verksamheter och både bildelar och relaterade tjänster handlas i allt högre grad över nätet.

Så framtiden ser ljus ut, en högteknologisk skimrande framtid med en välmående fordonseftermarknad där kunskap och kompetens är en konkurrensfördel. Det är bara en liten detalj: allt det här kommer att ske i tillväxtregioner långt från vår egen och särskilt nämns jätteländer som Kina, Indien och Brasilien.

Europa, där avkroken Sverige ingår, kommer knappast att frodas på samma sätt.

Och det är förstås oroande. Vi får inte hamna i bakvattnet och bli frånsprungna. Därför är det så glädjande att vi har flera starka utbildningsinitiativ på olika nivåer, utbildningssatsningar som ger oss möjligheten att stå på tå så att vi når lika högt som de andra. Det handlar om allt från satsningar på skolan till de vidareutbildningar som erbjuds av branschens aktörer.

För utbildning handlar inte bara om att vi ska klara av att sköta våra jobb. Det handlar också om att kunna tillgodogöra sig morgondagens teknik i en föränderlig värld. Och för vår bransch som helhet att kunna stå starka i en global konkurrens.

Så tveka inte, anmäl dig till den där kursen du tänkt på redan i dag. Sveriges konkurrenskraft står på spel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11