Dom om oskäliga avtalsvillkor i ÅF-avtal
I en dom från Högsta domstolen i Österrike döms generalagenten att inom tre månader upphöra med sitt missbruk av dominerande ställning. Det var efter en stämning från en enskild Peugeot-handlare och generalagenten måste nu ändra sina ”ensidigt utformade affärsvillkor i återförsäljarkontrakten”.
– Eftersom Österrike är en del av EU och i stort sett samma konkurrenslagstiftning gäller, är domstolsutslaget även principiellt viktigt för hela den europeiska märkesbilhandeln, menar Tommy Letzén, vd på MRF.
Domen kom i februari och har nu analyserats av MRF:s tyska motsvarighet KZF. De menar att den inte kan ses som prejudicerande i andra EU-länder, men är väl vägledande vid framtida liknande situationer. Enligt MRF är detta viktigt för det fortsatta arbetet med en framtida konkurrensreglering av märkesbilhandeln. 1 juni 2022 ska en sådan träda i kraft.
– Vi kommer att använda domen i vår dialog med både Konkurrensverket och Näringsdepartementet om det framtida gruppundantaget, medan vi via vår europeiska lobbyorganisation, AECDR, kommer att använda den i dialogen med EU-kommissionen under deras arbete med en ny konkurrensreglering för märkesåterförsäljning, förklarar Tommy Letzén.
Det som motsvarigheten till svensk tingsrätt och senare Högsta domstolen prövat och förbjudit är:
-
Bonussystem vid nybilsförsäljning kopplade till resultat i kundtillfredsställelsemätningar
-
Marginalsystem kopplade till försäljningsvolym och -mål
-
Förbud mot prisdumpning till slutkund från återförsäljare som är majoritetsägda av GA
-
Förbud mot ersättning för garantiarbeten (även reservdelar) som inte är kostnadstäckande
-
Förbud mot oskälig extrapolering vid mindre fel/misstag i samband med garantirevisioner
-
Förbud mot att fakturera återförsäljare för kostnader avseende ”mystery shopping”
-
Förbud om krav på deltagande i gemensamma kampanjer, som leder till en begränsad möjlighet för återförsäljaren att själv bestämma priset