LEDARE: Två starka viljor står mot varandra
Rätten att organisera sig och strejka utan rädsla för att förlora sitt arbete är en självklarhet i Sverige. Att fackförbunden tar ut sina medlemmar i strejk tillhör inte heller vanligheterna. Den svenska modellen bygger trots allt på att företagen och fackförbunden förhandlar med varandra och tecknar kollektivavtal. På så vis tillhör Sverige de länder i Europa som har det lägsta antalet strejkdagar per anställd. Nyhetssajten Euronews rapporterade tidigare i år att från millennieskiftet fram till 2021 har Sverige 22 dagar per tusen anställda där man inte arbetat på grund av strejk. Detta kan jämföras med Frankrikes 334 dagar eller Cypern med sina 315.
Klart är dock att oavsett vad som händer kan det få stora konsekvenser. Inte bara i Sverige men även omvärlden.
Att både förbunden såväl som arbetsgivarna ser kollektivavtalen och den svenska modellen som en god lösning har alltså bidragit till att arbetsmarknaden är relativt lugn och utan konflikter. Sedan uppkommer givetvis meningsskiljaktigheter vid förhandlingar. Men det hör trots allt till sakens natur att ge och ta när avtal ska tecknas. I slutändan innebär ändå kollektivavtalen att de ger en trygghet till de anställda. Något som förhoppningsvis också bidrar till mer produktiva medarbetare.
Strejkvapnet är alltså något som förbunden inte tar till i första hand. När nu IF Metall går ut i strejk mot Tesla förklarar de detta med att de i sex års tid har få Tesla till förhandlingsbordet. Dock utan framgång. Utöver att flera verkstäder tagits ut i strejk har även Transportarbetareförbundet sagt att de kommer gå ut i sympatistrejk. Något som innebär att inga Teslabilar kommer lastas eller lossas i de svenska hamnarna. Strejken visar därför hur kraftfullt detta vapen är. En dryg vecka efter att konflikten bröt ut träffades Tesla och IF Metall där de enades om fortsatta förhandlingar.
Nu står två starka viljor mot varandra där både prestige och princip är inblandat. Teslas Elon Musk är notorisk för sitt fackliga motstånd och att inte vilja teckna kollektivavtal. På andra sidan har vi IF Metall som måste visa att de kan stå upp emot en av världens största elbilstillverkare. Senast ett amerikanskt företag, Toys R Us, vägrade att teckna kollektivavtal var för drygt 30 år sedan. Då lamslogs företaget när sophämtning, postleveranser och banktransaktioner upphörde på grund av sympatistrejker med Handels. Tre månader senare valde leksakskedjan att skriva under. Om och hur länge Elon Musk orkar hålla ut blir en fråga för framtiden. Klart är dock att oavsett vad som händer kan det få stora konsekvenser. Inte bara i Sverige men även omvärlden.
Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.