23948sdkhjf

Transportstyrelsen kan läcka uppgifter till Ryssland

Transportstyrelsen vill tillverka registreringsskyltar hos ett företag med kopplingar till Ryssland. Går affären igenom kan känsliga fordonsuppgifter läckas till ryska underrättelsetjänsten avslöjar Dagens Nyheter.

Transportstyrelsen vill använda sig av ett nytt företag för tillverkningen av registreringsskyltar när kontraktet med den tidigare tillverkaren Scandianvian Motorcenter löper ut. Anledningen ska vara att det tyska företaget de vill ingå avtal med, Tönnjes erbjuder ett betydligt billigare pris.

Dagens Nyheter avslöjade dock att Tönnjes har kopplingar till den ryska statsledningen. Tönnjes ägs till hundraprocent av ett moderbolag som är majoritetsägare i det ryska företaget Znak. Znaks grundare och storägare är den ryska politikern Valerij Andrejevitj Ponomarjov som är medlem i Rysslands federationsråd. Han har även varit på EU:s sanktionslista sedan 2022.

Allt detta framgick i och med att Scandinavian Motorcenter, som tidigare hade uppdraget tog Transportstyrelsen till domstol. Detta för att förhindra Transportstyrelsen att teckna avtal med ett annat företag. På grund av de handlingar som lämnades in till domstolen kunde man följa kopplingen till det ryska företaget Znak.

Experter inom försvaret menar att det utgör en stor risk om Ryssland får tag på Sveriges fordonsuppgifter. Detta eftersom även samhällsviktiga fordonsuppgifter skulle läckas. Transportstyrelsens svar på avslöjandet har varit att de har stoppat chansen för att uppgifterna sprids genom en avtalsskrivning. I avtalsskrivningen står det att inget land ska få tillgång till uppgifterna. På frågan hur de säkerställer att avtalet följs svarade Christopher Kärrdahl på Transportstyrelsen så här:

– Det har anbudsgivarna fått garantera, att de uppfyller kraven som vi har ställt, säger han till Dagens Nyheter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078