KRÖNIKA: Flera generationer bär skulden!
Igår, idag och även imorgon står vi i ett Sverige som har brist på fordonstekniker. Ett yrke som behövs för att vårt samhälle ska fungera. Ett yrke där arbetsgivare slåss om arbetskraften, ett yrke där du direkt kan få ett jobb efter gymnasiet och vidareutvecklas genom betalda utbildningar på arbetsplatsen. Perfekt, eller hur?
I dagarna har 1 000-tals elever startat sin gymnasieutbildning, de har i ung ålder fått välja vilken inriktning livet ska ge. Hur väljer de då sin framtid? Möjligtvis är påverkan från föräldrar och omgivningen stor. Föräldrar som uppmuntrar sina barn att gå en akademisk linje, för att kunna läsa vidare.
Jag vill ha fler tjejer i branschen och jag vill att statusen för utbildningen och branschen höjs!
Jag är född på 70-talet och när jag gick på gymnasiet var det så klart viktigt att gå i skolan. Men att få ett jobb var inte avhängt på högskolepoäng. Flera utbildningar på gymnasiet erbjöds de som hade det svårt i skolan, sämre betyg eller kommit på glid. De med ”myror i brallan” passade bättre för en praktisk utbildning hette det. Det var det som syokonsulenten uppmuntrade till och kanske var det även de gymnasieutbildningar som betygen räckte till. Vad händer då med statusen och kvalitén på dessa utbildningar?
Branschorganisationen Transportföretagen varnar för att det behövs cirka 4 000 mekaniker de närmsta två åren för att fylla behovet på marknaden. Vi har i Sverige tidigare haft bekymmer med att locka till polisyrket och har därför som incitament att avlöna polisaspiranter. Detsamma gäller för VVS-montörer och elektriker, där det finns möjlighet att slutföra utbildningens praktiska del avlönat.
Vi kan idag läsa om verkstäder som blir tvungna att stänga. Slå igen dörrarna för gott. Inte för att de vill, utan för att de inte får tag på arbetskraft. Svårast är det på landsbygden. Där våra fordon behövs som mest! Ja, logiken går inte ihop.
Vi har även det där med tjejer i branschen. Smarta, multitaskande och starka kvinnor. Där har det inte hänt så mycket tyvärr. Från tiden då SYO:n uppmuntrade killarna att gå transport eller bygg och erbjöd utbildning inom barn -och ungdom till tjejerna. Jag vill ha fler tjejer i branschen och jag vill att statusen för utbildningen och branschen höjs!
För nästan alla yrken är i hög grad beroende av ett fordon som behöver servas, underhållas och repareras. Därför behöver vi komma till skott med att lyfta yrket och höja intresset för att utbilda sig till fordonstekniker. Både i ung ålder och för de som vill skola om sig senare i livet. Det kan jag inte åstadkomma själv. Däremot kan hela branschen, i samverkan och, tillsammans med skolorna föra detta framåt. Eller rättare sagt, vi måste!
Kom ihåg, det är flera generationer som bär skulden och vi är en av dem.
Tack för ordet!
Artikeln är en del av vårt tema om Rakt på sak.