23948sdkhjf

Fordonsutbildningar i topp – så många får jobb efter examen

80 procent av eleverna på fordon- och transportutbildningar har fått en etablerad ställning på arbetsmarknaden efter att ha gått klart skolan. Det visar ny statistik från Skolverket.

Elever som gått fordon- och transportutbildningar på gymnasiet toppar listan över etablering på arbetsmarknaden efter avslutade examen. Det visar ny statistik från Skolverket. 

Förvaltningsmyndigheten har sammanställt andelen elever som etablerat sig på arbetsmarknaden efter yrkesexamen och för transportprogrammen ligger siffran på 80 procent tre år efter examen. 

För yrkesprogram generellt får 64 procent en etablerad ställning efter de gått färdigt programmen.

– Det är glädjande att vi återigen får ett bevis på att en utbildning inom transportsektorn leder till jobb. Undersökningen ger även politiker och andra beslutsfattare ett underlag vid fördelningen av utbildningsresurser. Väljer de att satsa på transportrelaterade utbildningar kan de i förlängningen räkna med ökade skatteintäkter på orten, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen, i en kommentar.

Bland de program med lägst etablering finns naturvetenskap på 11 procent, humanistiska på 12 procent och teknik med 22 procent.

Skolverket har också tittat närmare på andelen ungdomar inom samtliga program som fått en etablerad ställning ett år efter examen. År 2022 var siffran högst med 55 procent, vilket är en ökning om nio procent jämfört med året innan. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094