23948sdkhjf

Hälften av svenskarna vill köpa elbil inom två år

Även om det råder sämre ekonomiska tider och elbilshandeln saktat in något finns fortfarande intresset för dem. Det visar en nyligen släppt undersökning.

PwC, ett företag inom revision och rådgivning, har tagit fram en undersökning ”eReadiness” som tittar på intresset för att köpa elbil. Rapporten där 17 000 personer i 27 länder har medverkat visar att trots att nyregistreringarna av elbilar i Sverige bromsat något vill svenskarna fortfarande skaffa en. Bland teknikentusiaster är siffran hög, 58 procent, planerar att införskaffa en elbil inom två år. Hos svenskarna överlag landar siffran på 30 procent.

– Anledningarna som de svenska respondenterna lyfter fram för ett framtida elbilsköp är lägre driftskostnader, möjlighet att ladda hemma, samt en minskad miljöpåverkan. På minussidan hamnar osäkerheten kring batteriets livslängd, långa laddtider, och brist på publika laddplatser. Detta visar på vikten av ekonomiska incitament och styrmedel för att accelerera energiomställningen, säger Sebastian Waldenström, expert inom energiomställning på PwC Sverige, i en kommentar..

Rapporten visar också att Sverige ligger i topp när det kommer till förutsättningarna för elbilar. Man har tittat på fyra kategorier, statligt stöd, infrastruktur, tillgång och efterfrågan. Sverige lyckades skrapa ihop en summa på 3,7 tätt följt av Norge som fick 3,6. Grannlandet fick dock hela 4,0 förra året.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157