Tullpaus på allt – utom för fordonsindustrin
USA:s president Donald Trump har pausat tullsatserna för de flesta länder, däribland EU, i 90 dagar och i stället infört en grundtull på 10 procent för de flesta varor. Detta gäller dock inte bilar, bildelar samt stål och aluminium. Dessutom fortsätter tullarna att gälla för import från Mexiko och Kanada, som båda producerar bilar för export till USA.
Kina har dessutom belagts med en extra hög tull på 125 procent. Donald Trump uppgav under en presskonferens i Vita huset att detta gjorts eftersom Kina hade svarat med tullar på 104 procent, som gäller de flesta amerikanska varor. Kinesiska bilar har sedan 1 augusti 2024 haft en tull på 100 procent. Av den anledningen exporteras inga bilar från Kina till USA.
Tullpausen stärker sannolikt hoppet inom bilindustrin om att tullarna på fordon och reservdelar kan minskas eller tas bort helt.
Ledare inom den amerikanska bilbranschen, däribland Fords vd Jim Farley, har jobbat för att undvika tullar på bildelar och hävdar att dessa skulle orsaka stora störningar i leveranskedjan.
Trump sa på presskonferensen att han skulle överväga att undanta företag från tullarna.
– Vi ska ta en titt på det, sa han och tillade att han skulle avgöra vilka företag som ska undantas ”instinktivt”.
Patrick Anderson, vd för konsultfirman Anderson Economic Group, håller fast vid sin tidigare uppskattning av prisökningar på fordon, som han menar kommer att uppgå till tusentals dollar. Anderson förväntar sig att tullarna kommer att göra de billigaste bilarna 2 500–5 000 dollar dyrare, medan dyrare bilar kan öka i pris med upp till 20 000 dollar.
Den amerikanska aktiemarknaden reagerade positivt på tullpausen. S&P 500 steg med 9,5 procent och återhämtade därmed en stor del av de senaste dagarnas förluster.
Bilproducenter och underleverantörer ökade också kraftigt. Fords aktier steg med 9,3 procent, General Motors steg med 7,7 procent, och Tesla steg med hela 22,7 procent.
Branschexperten René Tønder från konsultfirman AutoInc. bedömer att kursfallen på aktier de senaste dagarna sannolikt till stor del beror på oro för en recession – alltså de indirekta effekterna av tullarna, snarare än tullarna i sig.
– Därför är det förstås också logiskt att när risken för recession minskar, eller åtminstone skjuts upp, så stiger aktierna – även för biltillverkare, säger han och understryker att biltullen på 25 procent inte har ändrats. Han fortsätter:
– Den direkta påverkan av tullarna på biltillverkarnas lönsamhet finns fortfarande kvar. Jag kan tänka mig att det förbises lite i dag när de europeiska bilaktierna med stor sannolikhet stiger markant. Varför just Tesla skulle stiga nästan 23 procent på grund av tullpausen är lite svårt att förstå – men den aktien lever sitt eget liv, säger René Tønder.