Skärpta rekommendationer kring alkohol i bussbranschen
Svenska Bussbranschens Riksförbund, BR, skärper sina rekommendationer till medlemsföretagen kring alkohol och yrkesmässig körning. De nya rekommendationerna innebär bland annat att från och med 11 timmar före ett arbetspass får en förares alkoholhalt aldrig överstiga 0,2 promille.
- Vi har sedan 2003 nolltolerans vad det gäller alkohol- och drogpåverkade förare, men nu går vi som första branschorganisation inom vägtransportområdet ett steg längre och skärper våra rekommendationer ytterligare. Bakgrunden till skärpningarna är att det under de senaste åren inträffat ett antal incidenter med påverkade förare, vilket är helt oacceptabelt, säger Jan-Erik Kjellberg, förbundsdirektör på BR.
Som ett led i det löpande trafiksäkerhetsarbetet har BRs styrelse beslutat om nya rekommendationer kring alkohol till de cirka 400 medlemsföretagen. BR förordar nu att en förares alkoholhalt aldrig får överstiga 0,2 promille under en 11-timmarsperiod före ett arbetspass. Denna gräns är satt för att föraren ska få nödvändig tid för kvalitativ sömn och återhämtning.
Rekommendationerna innebär också att medlemsföretagen ska ha ett alkohol- och droghanteringsprogram som bland annat definierar vad som är faktisk arbetstid och vad som är tid före arbete. Programmet ska även omfatta hur ofta mätningar ska ske och med vilka metoder, till exempel utandningstest eller alkolås. I det sammanhanget riktar BR också skärpt uppmärksamhet kring trötthetsfaktorerna.
- Alkohol- och drogprogram bör inarbetas i företagets systematiska arbetsmiljöarbete liksom övrigt arbete som berör trafiksäkerhet, poängterar Jan-Erik Kjellberg.
Som ett led i arbetet med att förebygga alkoholrelaterade trafikolyckor har BR också engagerat sig i IQs pågående kampanj för att införa alkolås på landets alla skolskjutsar.