23948sdkhjf

Sista chansen att få skrotbilen hämtad

Håll Sverige Rents Skrotbilskampanj är nu inne i slutfasen. Den som vill få skrotbilen bortforslad gratis måste anmäla den till Skrotbilskampanjen senast den 31 oktober.

Håll Sverige Rents Skrotbilskampanj är nu inne i slutfasen. Den som vill få skrotbilen bortforslad gratis måste anmäla den till Skrotbilskampanjen senast den 31 oktober. Hittills har Sveriges natur och bostadsområden befriats från fler än 122 000 skrotbilar sedan Stiftelsen Håll Sverige Rent lanserade Skrotbilskampanjen 2001. Nära 80 000 ton metaller har återvunnits och miljön har skonats från stora mängder miljöskadliga ämnen, till exempel 1 200 kilo kvicksilver, 900 ton bly och 750 000 liter olja.


Fram till den 31 oktober är det fortfarande möjligt att anmäla skrotbilar och få dem hämtade utan kostnad, vare sig den står på den egna tomten, en parkeringsplats eller i skogen.


- Vi är glada över att ha fått in så många anmälningar och över den positiva respons kampanjen har mött, säger Lars Alm, kampanjansvarig på Håll Sverige Rent. Att vi har återvunnit så stora mängder metaller och tagit hand om så mycket miljögifter är en vinst både för naturen och för oss människor. Men fortfarande är det alldeles för många fordon som står kvar ute i naturen och bostadsområden där de kan utgöra en miljöfara.


Uppskattningsvis 350 000 skrotbilar står idag övergivna i naturen, längs vägar och i bostadsområden runtom i vårt land. De kan skada miljön och innehåller miljöfarliga ämnen som sprids i naturen. En skrotbil innehåller t ex i genomsnitt tillräckligt med kvicksilver, ca 5-10 gram, för att förgifta en kvadratkilometer stor sjö. Det rör sig även om ett stort resursslöseri då 85 procent av bilen kan återvinnas och användas till nya produkter.


Skrotbilskampanjen drivs av Håll Sverige Rent i samarbete med Folksam och landets kommuner. Kampanjen, som pågått sedan mars 2004 och avslutas efter den 31 oktober, är en fortsättning på den nationella kampanj som drevs åren 2001-2003, då 90 000 skrotbilar samlades in. Alla län, med undantag av Jämtland och Blekinge, deltar i den nuvarande kampanjen. Sedan lanseringen 2001 har totalt fler än 122 000 skrotbilar anmälts till kampanjen.


Försäkringsbranschen ser sitt engagemang i skrotbilarna som en del av miljöarbetet och menar att det är viktigt att följa bilen hela vägen fram till en seriös skrotning.


- Skrotbilar både skadar och förfular vår miljö och utgör dessutom stora risker för både människor och djur. Därför anser vi att det är viktigt att så många som möjligt tas om hand. Folksam ägs av sina kunder och det ställer höga krav på att vi tänker långsiktigt och tar ett aktivt miljöansvar - det gäller allt från vår egen energiförbrukning och våra koldioxidutsläpp till förvaltningen av våra kunders pengar. Samarbetet med Håll Sverige Rent är ett konkret sätt för oss att ta ansvar, säger Jan Snaar, miljöchef på Folksam.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063