Preem satsar 6 miljarder i Lysekil
Preem vill bygga om raffinaderiet i Lysekil för 6 miljarder kronor för att bättre möta omvärldens krav på miljöanpassade bränslen. Den uppgraderade driften skulle skapa 75 nya arbetstillfällen till kommunen.
Preem är Sveriges ledande leverantör av fordonsbränsle och siktar på att bli världsledande inom produktion av miljöanpassade fordonsbränslen. För nå målet fortsätter Preem att uppgradera raffinaderiernas tyngsta produkter, men vill också starta produktion av inhemska förnyelsebara bränslen och biodrivmedel.
- Vår långsiktiga strategi är att omvandla tung eldningsolja till svavelfria fordonsbränslen, främst diesel. I maj 2006 avslutade vi gasoljeprojektet som innebär att 3,4 miljoner ton eldningsolja per år omvandlas till svavelfri diesel. Nu vill vi uppgradera Preemraff Lysekil och vill genom detta projekt, det så kallade Cokerprojektet, även omvandla kvarvarande tunga eldningsoljor, säger Preemraffs chef Per Olsson.
Efterfrågan på transportbränslen ökar stadigt i världen. Samtidigt blir råoljan tyngre, vilket ökar behovet av uppgraderingskapacitet. Raffineringsindustrin måste investera för att möta den ökade efterfrågan på drivmedel och de skärpta miljö- och kvalitetskraven. I Preems raffinaderisystem finns runt 4 miljoner ton tung eldningsolja som i dag används som fartygsbränslen och vid fasta förbränningsanläggningar. Preem vill vidareförädla den tunga oljan till svavelfria fordonsbränslen.
- Vi har ansvar för att utnyttja oljan på bästa möjliga sätt. Vi på Preem tar vår del av ansvaret genom att styra tillverkningen mot det mest fördelaktiga fossila fordonsbränslet ur klimatsynpunkt; svavelfri diesel, säger Preems koncernchef och VD Michael G:son Löw.
- Förbränning av oljeprodukter i fasta anläggningar kan i stor utsträckning bytas ut mot biobränslen och andra förnybara energiformer. Men för fordonsdrivmedel är en hållbar övergång till alternativa drivmedel inte möjlig i dag. Petroleumbaserade drivmedel fyller en mycket viktig funktion i samhället, och vi kommer att vara beroende av dem i många år framöver, fortsätter Michael G:son Löw.
Den viktigaste delen i ombyggnationen av Lysekilsraffinaderiet är en så kallad Coker. En Coker omvandlar den tunga eldningsoljan vid raffinaderiet till lättare komponenter för produktion av diesel. Hela uppgraderingen innebär en investering på cirka 6 miljarder kronor.
Byggnationen av Coker-anläggningen innebär cirka 1000 nya arbetstillfällen under projekttiden. När anläggningen väl är i drift beräknar man att nyanställa cirka 75 personer.