23948sdkhjf

Säkrare bussresor med blinkande 30-skylt

Ett flertal personer har skadats vid eller i närheten av busshållplatser. Många gånger är det barn som drabbats. Därför startar i höst ett försök med 30 km/tim som högsta tillåtna hastighet för fordon som kör förbi eller möter en buss som stannat vid en hållplats för att släppa av och på resenärer.

Ett flertal personer har skadats vid eller i närheten av busshållplatser. Många gånger är det barn som drabbats. Därför startar i höst ett försök med 30 km/tim som högsta tillåtna hastighet för fordon som kör förbi eller möter en buss som stannat vid en hållplats för att släppa av och på resenärer. Det är bussens blinkande 30-skylt som gäller.


Linköping och Örnsköldsvik kommer att tillämpa 30-regeln vid hållplatser från den 1 september. Hastighetsgränsen 30 km/tim gäller dygnet runt för både mötande och passerande trafik när bussen stannat vid en hållplats. Den som kör fortare än 30 km/tim kan bötfällas.


De bussar som ingår i försöket utrustas med en särskild 30-skylt både baktill och framtill. När bussen har stannat vid en hållplats blinkar siffran 30 och skylten får samma innebörd som ett fast vägmärke. Vid en hållplats utanför försöksområdet och på 90-110 vägar kan skylten visa skolskjutsmärket. Det är bussens blinkande 30-skylt som gäller även om det finns ett fast vägmärke som anger hastigheten 50 eller 70 km/tim. Det pågår också andra försök för att öka säkerheten vid busshållplatser. På Gotland vädjade man i en informationskampanj till bilisterna att sänka hastigheten när bussarna stannat för av-och påstigande. Resultatet tyder på att att bilisterna sänker farten, men inte så mycket som till 30 km/tim - den hastighet som kan spara liv. Hastighetsmätningarna fortsätter på Gotland under våren, samtidigt som ett antal intervjuer görs med barn, busschaufförer och allmänhet. I Kristianstad arbetar Vägverket med att ge ökat stöd till de chaufförer som kör skolbussarna. Förarna får utbildning om olika tekniska system som ska integreras och testas i bussarna. Systemen ska hjälpa föraren att verka för en säker och trygg skolskjutsresa. I Luleå studerar man barn i olika situationer vid hållplatser på 90- och 110-vägar. Samtidigt utreder man konsekvenserna av att antingen ta bort hållplatser eller åtgärda dem på sådana vägar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062