Svenska folket klarar sig inte utan bilen
Det visar en ny undersökning som tagits fram av Bil Sweden och Motorbranschens Riksförbund (MRF) och som presenterades i samband med Almedalsveckan på Gotland.
BIL Sweden och MRF har låtit SKOP fråga 1 000 personer bosatta i Sverige i åldern 18-84 år om deras förhållande till bilen. Undersökningen visar att vi använder bilen för att ta oss till jobbet och för att åka på semester, men kanske allra viktigast är bilen för att få vardagen att fungera väl. Många av oss saknar dessutom alternativ till bilen, inte minst utanför de största städerna.
Undersökningen bekräftar bilden av att bilen löser livspusslet för många, inte minst för barnfamiljerna. 60 procent är helt eller ganska beroende av bilen för att få ihop vardagen, konstaterade Jessica Alenius, vVD på BIL Sweden.
Allt fler kvinnor äger bil och idag är omkring 1,2 miljoner kvinnor bilägare. Kvinnors bilägande ökar mer än männens och har ökat med 77 procent sedan mitten av 1980-talet. I debatten har det ofta framstått som att män åker betydligt mer bil medan kvinnor åker betydligt mer kollektivt. Men undersökningen visar att detta inte stämmer. Bilen är idag det dominerade färdmedlet både för kvinnor och män. Däremot gör kvinnor något fler service- och inköpsresor, vilket innebär att det är kvinnor som i högre grad hämtar och lämnar barn på dagis och skola samt handlar mat och gör andra inköp.
Många saknar alternativ till bilen där de bor, speciellt bland de som bor utanför storstäderna och bland de som bor i småhus är bilen en nödvändighet. Personer mellan 35-54 år, företagare samt boende i Norrland är de som allra mest upplever att det saknas fullgoda alternativ till bil. De som är mest nöjda med alternativen till bil bor i Skåne respektive Stockholms län. Nöjda är även ensamhushåll
och högutbildade i storstäder. 42 procent anser att det inte alls eller i liten utsträckning finns några alternativ till bilen där de bor. 28 procent av de med akademisk examen har mycket goda alternativ till bilen där de bor. 52 procent av de som bor utanför storstäderna saknar alternativ till bilen. Den som trodde att bilägarna inte bryr sig om miljön, tror fel. An undersökningen framgår att tre av fyra, 74 procent, tror att det långsiktigt viktigaste för en hållbar miljö är att satsa på miljövänliga bilar och förnybara bränslen framför att minska privatbilismen. Detta gäller oberoende på var och hur man bor. Relativt få, 23 procent, föredrar att minska privatbilismen och av dessa är en större andel kvinnor. Bilen är alltså fortsatt mycket viktig för att samhället ska fungera visar den nya undersökningen.
Olle Holm