23948sdkhjf

Staten ska sälja delar av Bilprovningen

Staten har ingått ett avtal med övriga ägare i Aktiebolaget Svensk Bilprovning (Bilprovningen) som gör det möjligt för bolaget att förbereda en försäljning av delar av bolagets stationsnät.

Försäljningen görs för att underlätta och påskynda framväxten av en väl fungerande marknad med god konkurrens. Grunden till denna utveckling lades när marknaden för fordonsbesiktningar omreglerades den 1 juli 2010, och Bilprovningens monopol på fordonsbesiktningar upphörde.

- Bilprovningen kommer att inleda en process för att sälja grupperingar av stationer. Köpare erbjuds därmed en möjlighet att få tillgång till den befintliga infrastrukturen som en bas för att utveckla sina tjänster, säger finansmarknadsminister Peter Norman.

Bilprovningen kommer att ta fram ett förslag till hur försäljningen ska gå till. Staten och övriga ägare kommer under hösten att ta ställning till detta förslag innan stationerna bjuds ut till försäljning. En viktig utgångspunkt för regeringen är att den föreslagna försäljningsstrukturen ska bidra till en väl fungerande marknad samtidigt som behovet av en god täckning avseende fordonsbesiktningar i hela landet beaktas.

- Ett större antal aktörer kan ge ökade valmöjligheter och förbättra tillgängligheten för fordonsägarna. Detta var huvudsyftet med omregleringen och med den planerade delförsäljningen kan den här processen snabbas på, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.

Staten och övriga nuvarande ägare kommer att kvarstå som ägare i den del av Bilprovningen som inte bjuds ut till försäljning. Även efter en delförsäljning har Bilprovningen en viktig roll att spela som en stark aktör som kan bidra till att målen med omregleringen uppnås.

AB Svensk Bilprovning ägs av staten till 52 procent. De övriga ägarna är Bilförsäkringsföretagen (Folksam ömsesidig sakförsäkring, Länsförsäkringar Sak Försäkringsaktiebolag (publ), If Skadeförsäkring Holding AB, Trygg Hansa Försäkringsaktiebolag (publ) Roppongi ömsesidig sakförsäkring (i likvidation, tidigare Ansvar Sak): 12 procent, Motorbranschens Riksförbund (MRF): 12 procent, Motormännens Riksförbund (M): 5 procent, Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF): 5 procent, Kungliga Automobil Klubben (KAK): 5 procent, Svenska Taxiförbundet: 3 procent, Sveriges Åkeriföretag: 3 procent, Svenska Bussbranschens Riksförbund: 3 procent
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078