23948sdkhjf

Skydd behövs för whistleblowers

Arbetsmiljön är oerhört viktig i alla branscher, inte minst i motorbranschen. Alldeles för ofta slarvas det med skyddsutrustning, kemikalier med mera. På många arbetsplatser drar sig de anställda för att påpekar missförhållanden av rädsla för att bli ”straffade” av arbetsgivaren. Så länge brott mot arbetsmiljölagen kan straffas med böter eller fängelse får arbetsgivaren inte avskeda dessa ”whistleblowers”, det vill säga de som uppmärksammar arbetsmiljöproblem.

Men nu finns det ett förslag om att byta ut straff mot avgifter för dålig arbetsmiljö. Förslaget avvisas av LO. Det skulle kunna innebära att anställda som anmäler brister i arbetsmiljön riskerar att förlora jobbet.

I den utredning som regeringen beställt (SOU 2011:57 ”En bättre arbetsmiljö genom effektivare sanktioner”) föreslogs nyligen att straffen skulle bytas ut mot avgifter. Syftet sägs vara att skapa klarare regler och en mer effektiv rättsskipning. Men utredningen har inte utrett den preventiva effekten av att straffbelägga överträdelser, påpekar LO i sitt remissvar.

Det är inte heller utrett vad som sker om ett företag upphör, eller en näringsidkare vid upprepade tillfällen bryter mot förelägganden eller förbud. Framför allt har utredningen helt bortsett från effekterna av att ta bort det skydd som finns för anställda inom privat sektor som påtalar brott eller allvarliga missförhållanden i företaget, skriver LO.

En avkriminalisering signalerar dessutom att samhället prioriterar ned det förebyggande arbetet med att säkra människors väl. LOs uppfattning är att systemet för påföljder vid överträdelser mot arbetsmiljölagen ska vara tydligt, rättssäkert och snabbt, samt vara klart kännbart. Systemet ska utformas så att det får fram åtgärder där arbetsmiljön är sämst, heter det i LO:s remissvar.

Arbetsmiljön i motorbranschen har förbättrats på senare år och moderna verktyg, lokaler och hjälpmedel har ersatt tunga lyft och dålig arbetsmiljö har Prevent, arbetsmiljö i samverkan mellan svenskt Näringsliv, LO och PTK konstaterat. Men det finns fortfarande många risker och även om det är arbetsgivaren som har huvudansvaret för arbetsmiljön så är arbetstagare skyldiga att hjälpa till. De måste följa de säkerhetsföreskrifter som finns och slå larm om de upptäcker några fel. Om det finns brister i arbetsmiljö eller om man upptäcker en risk, ska man tala med sin närmaste chef. Om problemet ändå inte åtgärdas ska skyddsombud eller fackförbund kontaktas. Det vore mycket olyckligt om lagändringar gör att de anställda skräms från att ta sitt gemensamma ansvar för arbetsmiljön.

Olle Holm
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095