23948sdkhjf

Motorbranschen mot strömmen Branschen behöver rekrytera



I en ström av mörka konjunkturprognoser för många branscher är motorbranschen ett lysande undantag. Både på kort och lång sikt behöver branschen rekrytera. Det visar en ny rapport framtagen av Motorbranschens Yrkesnämnd och Lackerarnas Yrkesnämnd.

Arbetsgivare i motorbranschen har i en enkät fått svara på frågor om rekryteringsbehov. En majoritet uppger att de ser ett behov av att nyrekrytera. Oavsett det osäkra konjunkturläget som råder ser arbetsgivarna i motorbranschen ett strukturellt behov av att öka rekryteringen av kvalificerad arbetskraft inom de närmsta tre åren.

– Att allt färre ungdomar utbildas på fordons- och transportprogrammet samtidigt som branschen har ett långsiktigt rekryteringsbehov som vida överskrider tillgången är både frustrerande och förvånande. Här måste branschen reflektera över minskat söktryck och det finns också anledning för ansvariga politiker och tjänstemän att fundera på vad som kan göras för att fler unga ska få den utbildning som leder till att de kan ta de jobb som finns i motorbranschen säger Caj Luoma, ordförande i Motorbranschens yrkesnämnder.

-Den som väljer att studera fordons- och transportprogrammet har mycket goda chanser att få ett kvalificerat arbete direkt efter gymnasiet, framhåller Caj Luoma.

I rapporten har man detaljerat gått igenom arbetskraftsbehovet i alla Sveriges län.

Som exempel visade det sig i Kronobergs län att av de svarande i enkäten uppgav runt 40 procent att rekrytering det senaste året berott på expansion. Drygt en tredjedel av arbetsgivarna i länet uppger också att de haft svårt att hitta personal under det senaste året. Samtidigt minskar antalet elever som antogs på fordons- och transportprogrammet i länet. För läsåret 2011/2012 visar MYN:s gymnasieenkät att antalet antagna elever på fordons- och transportprogrammet i länet var 44 procent färre jämfört med läsåret 2009/2010 och hälften av skolorna i Kronobergs län rapporterar att man ser en minskning i antalet sökande till programmet.

-Vi ser ett stort behov av att anställa yrkeskunnig personal framöver, framförallt lastbilsmekaniker och lastbilselektriker, säger Christer Sjöholm, servicemarknadschef på Börjessons Lastbilar i Ljungby.

Situationen är liknande i andra län viljet bland annat framgår av kommentarerna i rapporten som samtliga inleds med ”Vi ser ett stort behov….”:

– Vi ser ett stort behov av att anställa yrkeskunnig personal, både på kort och lång sikt, framförallt bilmekaniker, plåtslagare och lackerare, men även reservdelspersonal, säger Peter Gustafsson, utbildningsansvarig på Liljas Bil i Kalmar.

– Vi ser ett stort behov av att anställa yrkeskunnig personal framöver, framförallt lastbilsmekaniker och plåtslagare, säger Börje Höglund, vd på Berners Tunga Fordon AB i Västernorrlands- och Jämtlands län.

-Vi ser ett stort behov av att anställa yrkeskunnig personal framöver, framförallt bilmekaniker, plåtslagare och lackerare, men även servicesäljare, säger Ulrik Karlsson, servicechef på Holmgrens Bil i Jönköping.

– Vi ser ett stort behov av att anställa yrkeskunnig personal, framförallt erfarna lastbilsmekaniker, men även nyutbildade, säger Daniel Wihlborg, verkmästare på Scania Bilar i Helsingborg.

– Vi ser ett stort behov av att anställa yrkeskunnig personal framöver, framförallt bilmekaniker, plåtslagare och lackerare, men även administrativ personal, säger Bo Gustafsson, vd på Visby BilCity AB på Gotland.

– Vi ser ett stort behov av att anställa yrkeskunnig personal, framförallt lastbilsmekaniker, säger Anders Saalo, vd för Skellefteå Bil Tunga Fordon AB.

– Vi ser ett stort behov av att anställa yrkeskunnig personal framöver, framförallt lastbilsmekaniker och skadereparatörer, säger Lars Johansson, vd för Bil & Traktor i Luleå.

– Vi ser ett stort behov av att anställa yrkeskunnig personal framöver, framförallt lastbilsmekaniker och plåtslagare, säger Börje Höglund, vd på Berners Tunga Fordon AB i Jämtlands- och Västernorrlands län.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078