23948sdkhjf

Motorbranschen behöver nyanställa 4 800 på tre år

Motorbranschens yrkesnämnder har undersökt arbetsmarknadsläget i Sveriges 21 län. Rapporterna visar att gymnasiet inte utbildar tillräckligt många för att möta branschens behov av personal.

-För den som väljer motorbranschens utbildningar inom gymnasieskolan innebär det här naturligtvis mycket goda möjligheter att få jobb efter examen. Samtidigt är det här goda nyheter för de som redan finns i motorbranschens utbildningar, säger Caj Luoma, ordförande för MYN.

Tempen på motorbranschen visar att motorbranschens företag behöver nyanställa 4 800 personer på tre års sikt. Det innebär en rekryteringsutmaning för företagen och stora möjligheter för den som har en utbildning till ett av de yrken som efterfrågas i branschen.

Motorbranschens yrkesnämnder har sedan ett antal år tillbaka uppmärksammat ett ökat rekryteringsbehov i branschen, bland annat till följd av kommande pen- sionsavgångar samtidigt som fordonsparken växer. Nya bilar är så tekniskt avancerade att det behövs välutbildad personal för många reparationer och serviceåtgärder, något som leder till ytterligare tryck på verkstäderna.

Den svenska motorbranschen består av cirka 4 500 företag med 60 000 anställda där majoriteten är mekaniker, tekniker, bilskadereparatörer, fordonslackerare och reservdelsspecialister. Branschen är teknikintensiv, innovativ och internationell. Nya material, metoder och produkter innebär förändrade kompetenskrav. Detta ställer i sin tur krav på utbildningar som lever upp till arbetsmarknadens behov.

Tempen på motorbranschen 2012 visar att det på tre års sikt finns ett rekryteringsbehov hos 84 procent av personbilsverkstäderna , 87 procent av lastbilsverkstäderna , 83 procent av maskinverkstäderna , 80 procent av bilskadeverkstäderna och 78 procent av lackverkstäderna.

Mer information om utbildningsvägar med mera finns på den nya hemsidan www.bilproffs.se.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079