23948sdkhjf

Pinsam fängsling av tre fd Saab-chefer

Genom åren har Motor-Magasinet, liksom andra media, skrivit spaltmeter om Saab Automobile i allmänhet och Victor Muller i synnerhet. Det har ju som bekant cirkulerat många rykten om mångmiljonuttag ur biltillverkarens kassa, om pengar som gått till Victor Muller istället för till verksamheten, om hemliga konton i skatteparadis och så vidare.

Nu har Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket gått igenom handlingarna från Saab Automobile och hittat oegentligheter. Kanske inte något att säga om. Men att ta till så drastiska åtgärder som att gripa tre tidigare topptjänstemän från företaget verkar vara bortom allt förnuft och sans. Knappast förvånande talas det om maktmissbruk sedan Jan Åke Jonsson, Kristina Geers och Karl G Lindström gripits och fått tillbringa en natt bakom lås och bom. Även om de tre känt till vilka ekonomiska transaktioner som ägt rum så verkar det lite väl överdrivet att gripa dem. Varför kunde man inte istället kallat dem till vanligt förhör. De fanns väl knappast risk att de så här långt efteråt skulle kunna dölja något.

Det naturliga hade väl då istället varit att man gripit Victor Muller om man nu har så klart för sig vad som hänt. För enligt uppgifter så handlar det om att Victor Muller smitit undan skatt. Muller, som de facto ägde Saab Automobile och som tveklöst var den som styrde och ställde på företaget, har enligt myndigheterna betalat ut konsultarvoden till sig själv istället för att ta ut ersättning i form av lön för att slippa undan skatt. Det rör sig om miljonbelopp. Totalt 690 000 euro motsvarande omkring 6 miljoner kronor.

Det intressanta är att uppgifter om Victor Mullers konsultarvoden tydligen inte finns med i några styrelseprotokoll. ”Men det kan förstås ha diskuterats utan notering i protokollet….”, säger en representant för Skatteverket. Det är ju bara att hoppas att det inte är så lösa antaganden man byggt på när de tre misstänkta greps.

Till SaabsUnited säger Victor Muller att han är helt oförstående till myndigheternas agerande. ”Ingen från svenska myndigheter har någonsin försökt att komma i kontakt med mig och jag är säker på att de har mitt nummer, så om de hade velat, skulle de har verkligen kunnat göra det”, säger Muller.

Han förklarar också att det avtal som låg till grund för arvodena godkändes av Riksgälden under 2010 och det hade diskuterats med de svenska skattemyndigheterna, skatterådgivare och genom företagets juridiska avdelning. Skattemyndigheterna beslutade 2012 att betrakta arvodena som lön och Victor Muller debiterades 236 000 euro, cirka 2 miljoner kronor, i skatter som Muller betalade i november 2012. Därefter startade han en juridisk process mot skattemyndigheterna. Vad som är rätt och riktigt är förstås omöjligt att veta. Helt klart är dock att affären Saab Automobile är långt ifrån avslutad.

Olle Holm

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141