23948sdkhjf

Svetsarbete kan leda till hjärtsjukdom

Det finns en rad allvarliga hälsoeffekter till följd av inandning av svetsrök. Det visar en ny kunskapssammanställning, beställd av Arbetsmiljöverket. Utbildning av personalen och god ventilation är viktiga faktorer för att komma tillrätta med problemen. I Sverige uppskattas 20 000-25 000 personer arbeta som svetsare. Ännu fler, omkring 250 000 personer, svetsar i sitt yrke utan att kalla sig svetsare. Ett exempel är bilmekaniker.

– Det är väldigt många som arbetar med svetsning i Sverige. Det är därför viktigt med arbetsmiljökunskap så att man arbetar på rätt sätt och med rätt sorts utrustning. Rapporten ger oss ny kunskap om det här området, säger Magnus Svartengren, Arbetsmiljöverket.

Svetsning innebär att man hettar upp metallstycken och sammanfogar dem genom sammansmältning. Vid svetsning bildas en ”rökplym” där partikelhalten kan vara omkring 1 000 gånger högre än i den vanliga luften.

– De partiklar som bildas är mycket små och når långt ner i luftvägarna, säger Bengt Sjögren, medicine doktor och specialist i yrkesmedicin vid Institutet för miljömedicin och författare till kunskapssammanställningen.

Beroende på vilken svetsmetod som används (till exempel gassvetsning eller metallbågssvetsning) och vilka material som svetsaren arbetar med, blir effekterna på hälsan olika, visar Sjögren.

Några exempel på sjukdomar som kan drabba svetsare är, enligt forskningen, besvär från luftvägarna, lungödem, astma, kronisk bronkit, KOL, lunginflammation, hjärtsjukdom, stroke, cancer, påverkan på nervsystemet och reproduktion, till exempel spermiekvalitet.

– Kunskap, ventilation och skyddsutrustning är tillsammans nyckeln till den goda preventionen, säger Sjögren.

Sedan länge finns en föreskrift från Arbetsmiljöverket med regler om svetsning, som arbetsgivare måste följa (AFS 1992:09). Att svetsare har kunskaper om riskerna i arbetet är ett krav i föreskriften, något som också Sjögren lyfter som viktigt.

Alla svetsare bör använda personligt andningsskydd, och samtidigt använda punktsug för att suga bort röken så att den inte sprider sig till resten av lokalen, påpekar Bengt Sjögren i rapporten. Ett annat sätt att skydda sig är att använda hörselskydd, särskilt vid liggande svetsning, då gnistor kan komma in i öronen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063