Dubbat eller Odubbat Folksam har granskat vinterdäck
Dubbat eller odubbat? Som bilägare är det svårt att ha en klar uppfattning om vilka däck som är bäst, och hur mycket man kör på olika underlag under en hel vinter. Och hur ska man förhålla sig till att dubbdäck river upp hälsofarliga partiklar om man kör på barmark?
− Att välja däck är en avvägning mellan trafiksäkerhetsegenskaper, partikelutsläpp och det underlag du vanligen kör på. Eftersom vi engagerar oss i våra kunders hälsa och säkerhet är våra rekommendationer av vinterdäck anpassade till var du bor och om bilen har antisladd, säger Anders Ydenius, trafikforskare Folksam.
Film om att välja vinterdäck
http://youtu.be/BaNFb23yCj4
Nordiska dubbfria bäst i stora delar av landet, men dubbdäck i norr
Folksam har granskat testdata för 44 dubbade, 31 nordiska dubbfria samt 11 centraleuropeiska vinterdäck för att undersöka vilken typ av däck som fungerar bäst på vinterväglag i olika delar av Sverige. Granskningen stödjer sig på forskning som visar att det finns ett samband mellan bromssträcka och olycksrisk**, samt att dubbdäckens partikelutsläpp leder till hälsoeffekter*** som måste vägas mot trafiksäkerhetseffekterna.
I storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö rekommenderas dubbfria däck oavsett om bilen har antisladd eller inte. Dubbarnas bidrag till partikelutsläpp är ett större problem än den säkerhetsnytta som kan erhållas med den stora andel barmark som storstäderna har.
I södra och mellersta Sverige rekommenderas nordiska dubbfria vinterdäck om bilen har antisladd, annars dubb. Skillnaden i genomsnittlig bromssträcka är relativt liten mellan dubb och dubbfritt. Antisladd är effektivt även med dubbfritt.
I norra Sverige rekommenderas dubbdäck. Andelen barmark är bara nio procent och de dubbfria nordiska vinterdäcken har i genomsnitt 17 procent längre bromssträcka.
− Vi avråder helt från centraleuropeiska vinterdäck. Det finns ingen anledning att använda dem i Sverige eftersom de nordiska vinterdäcken är bättre. Det gäller även i den sydligaste delen av landet, säger Anders Ydenius.
Läs mer om Folksams rekommendation till val av vinterdäck:
www.folksam.se/vinterdack
* Folksams granskning bygger på analys av verkliga olyckor samt motortidningarnas bromstester. Materialet omfattar 22 500 polisrapporterade olyckor som inträffat vintertid 1 december-31 mars åren 2009-2013. Olycksmaterialet delades in i tre geografiska områden, Norr, Mitt och Söder. De studerade olyckorna visar fördelningen av underlagen, torrt, vått, snö och is, för de olika områdena. Vi har därefter räknat ut medelvärden av bromssträckorna för alla testade dubbdäck, dubbfria och centraleuropeiska vinterdäck med viktningen för underlag och område. De tidningar som vi hämtat testdata från är Auto Motor & Sport, Aftonbladet och Vi Bilägare. Som underlag har vi använt oss av testdata från 44 dubbdäck, 31 dubbfria däck samt 11 centraleuropeiska däck.