23948sdkhjf

Motorbranschens Yrkesnämnder vill lyfta utbildningskvaliteten

"Motorbranschen satsar på utbildningskvalitet"

Den 19 januari skrev Motormagasinet om hur kvaliteten på fordons- och transportprogrammet har försämrats. För oss som jobbar med kompetensförsörjningen till motorbranschen är frågan om utbildningskvaliteten i skolsystemet en central frågeställning. Vi tror på samverkan mellan skola och bransch och välkomnar därför en dialog i branschen. Samtidigt är det viktigt att framhålla att Motorbranschens Arbetsgivareförbund, MAF, genom MYN och LYN, Motorbranschens respektive Lackerarnas yrkesnämnd, sedan en tid arbetar intensivt med en satsning för att höja utbildningskvaliteten.

Just nu lanseras årets upplaga av Tempen på Motorbranschen, en rapport framtagen av MYN och LYN. Den visar att motorbranschen går mot strömmen i en tid präglad av ungdomsarbetslöshet – att branschen både på kort och på lång sikt behöver rekrytera. Enligt en ny rapport från Arbetsförmedlingen är fordons- och transportprogrammet dessutom ett av de yrkesförberedande gymnasieprogram som ger bäst möjlighet till arbete för ungdomar.

Vi känner till att det finns kvalitetsbrister i dagens gymnasieutbildning. Därför genomförde vi i slutet av 2014 en undersökning där vi frågade motorbranschföretag om man anser att gymnasieskolan motsvarar branschens förväntningar när det gäller kvalitet. Svaret vi fick var att 50 procent av företagen upplevde att så inte var fallet.

För att stärka utbildningskvaliteten på motorbranschens utbildningar inom gymnasieskolan har MYN och LYN inlett ett ambitiöst arbete. Detta gör vi även för att vi ser ett samband mellan en stark utbildningskvalitet och skolornas förmåga att attrahera fler och mer engagerade elever.

Vi har ett tydligt mål. Vi skapar ett system som stärker utbildningskvaliteten inom gymnasieskolan och vi kommer inom snar framtid närmare kunna beskriva arbetet. Redan nu vet vi att vi inom lackområdet kommer att arrangera ett yrkesprov för elever som går gymnasieskolans lackutbildning. Vi gör det för att vi tror att elever - men även lärare - som får möjlighet att visa sina kunskaper genom att delta i branschens yrkesprov blir än mer studiemotiverade. Yrkesprovet ska vara en tydlig kvalitetssäkring av kunskaper och utbildningskvalitet.

En stark utbildningskvalitet förutsätter ett engagemang från motorbranschens företag. Samtidigt är det viktigt att motorbranschen står enad när det gäller kompetensförsörjningsområdet. En annan ordning riskerar att skapa frågetecken och därmed nagga på branschens trovärdighet. Det gäller i förhållande till politiker, myndigheter, skolor, lärare, SYV och inte minst blivande medarbetare.

Vårt gemensamma mål är att få fler att söka till kvalitativa utbildningar inom fordons- och transportprogrammet, ett program som ger ungdomar jobb.

Caj Luoma, vd Motorbranschens Yrkesnämnder (TransportGruppen)

Bild: Caj Luoma, MYN

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078