Volvo Cars ställer 1 000 testbilar till förfogande
Informationen kommer att delas via ett molnbaserat nätverk – en revolutionerande metod för ökad trafiksäkerhet. När nu testflottan utökas från 50 till 1 000 bilar, är projektet snabbt på väg mot sitt mål – att göra tekniken tillgänglig för kunder inom några få år.
–Ju mer information som kan delas längs vägen, desto färre överraskningar blir det, och när man kör bil är överraskningar något man helst av allt vill undvika, säger Erik Israelsson, Project Leader Cooperative ITS (Intelligent Transport System) på Volvo Cars.
– I skenet av detta, har vi utvecklat ett varningssystem för hala vägbanor, som varnar förare om isiga vägsträckor och bidrar till att effektivisera vinterväghållningen. Vi har också lagt till en varning för varningsblinkers som informerar andra förare om ett fordon i samma område har påslagna varningsblinkers. Dessa första två funktioner ger oss en bra plattform för utveckling av ytterligare säkerhetsfunktioner. Det här är bara början, fortsätter Erik Israelsson.
Nästa steg i forskningsprojektet är implementering i verkligheten – med tekniken på plats, inleds nu fasen för testning och validering. I den här fasen kommer Volvo Cars dels utöka testflottan med en faktor 20 och dels utöka testområdet till att inkludera två stora skandinaviska städer: Göteborg och Oslo. Dessa två åtgärder kommer tillsammans att resultera i en mer komplett bild av hur systemet fungerar under verkliga vintervägförhållanden.
Information om den hala vägsträckan skickas också till den lokala vägadministratören, som ett komplement till befintliga mätstationer längs vägen. Dessa data kan hjälpa vägadministratörerna och deras inhyrda entreprenörer att planera vinterväghållningen och att snabbt kunna anpassa sig efter förändringar i väglaget. I Norge kommer också Statens Vegvesen att utföra en oberoende utvärdering av systemet för att identifiera eventuell ytterligare informationsanvändning till hjälp för framtida vinterväghållning.
Volvo Cars gör strategiska investeringar och inleder samarbetsprojekt kring molnbaserade lösningar. Information om varningsblinkers och hala vägsträckor är den första säkerhetsrelaterade funktionen i Volvo-molnet. Utvecklingen av sofistikerade kommunikationslösningar via mobilnätet utgör en del av företagets målsättning att kunna erbjuda kunderna en helt uppkopplad upplevelse.
– I framtiden kommer vi att få se ett utökat utbyte av viktig information mellan fordon, säger Erik Israelsson.– Det finns en ansenlig potential inom det här området, med säkrare trafik, bekvämare körning och ett förbättrat trafikflöde, fortsätter han.
– Detta för oss också närmare målet att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i en ny Volvobil från och med år 2020. Det är också ett exempel på hur vår filosofi "Designed around you" bidrar till att förbättra körupplevelsen, avslutar Erik Israelsson.