23948sdkhjf

Mobilitet allt viktigare i framtiden för dagens unga

50 procent av unga i Stockholms län (18-34 år) tror att de kommer att vara mer mobila i framtiden än de är i dag. Flexibla lösningar som bilpool och nära service ses som möjliggörare för en smidig tillvaro när familjen växer. Det visar en undersökning genomförd av Demoskop på uppdrag av OKQ8.

I dag är de vanligaste transportsätten för unga vuxna buss eller tunnelbana. Bilen väljs bort på grund av kostnad snarare än attityd. Det visar en undersökning som Demoskop har genomfört på uppdrag av OKQ8, där personer i åldrarna 18-65 år har svarat på frågor kring sina transportvanor.

Unga storstadsbor har generellt ett lågt intresse för bilåkning i dag men förväntar sig att åka mer bil de närmsta fem åren. Även om kollektivtrafiken är ett vanligt transportsätt så anser sig varannan person, oavsett ålder, vara beroende av bilen för en fungerande vardag. Sju av tio stockholmare har i dag körkort. Av dem som inte har körkort förväntar sig hela två tredjedelar att de kommer att ta körkort framöver.

- Behovet av bilism kommer inte att försvinna men kanske kommer det att förändras. Ägandet ser ut att bli mindre viktigt, flexibiliteten allt mer betydelsefull. Unga ser framför sig att behovet av mobilitet ökar i takt med att livet förändras, och därmed även behovet av bilen. Vår uppgift är att se till att vår service finns tillgänglig där människor rör sig. Vi ser fram emot att utveckla vårt utbud av tjänster för att möta morgondagens ökande behov av flexibilitet och klimatsmarta lösningar, säger Andréa Haag, Head of Engineering & Network på OKQ8.

Undersökningen visar även att unga vuxna ser bilen som praktisk och något som ger frihet. Endast fem procent av de tillfrågade anser att bilen ”talar om vem jag är”. Bilen upplevs alltså inte som en identitetsfaktor.

- Unga identifierar sig inte nödvändigtvis som ”bilägare”. De ser bilen som en praktisk tillgång för att få vardagen att gå runt. Vi följer utvecklingen på nära håll och ser att människor inte behöver äga en bil för att kunna nyttja den, fortsätter Andréa Haag.

Om undersökningen
Undersökningen är framtagen av Demoskop på uppdrag av OKQ8. 627 personer boende i Stockholms län i åldrarna 18–65 år har svarat på frågor om sina transportvanor. Undersökningen genomfördes via internet av en slumpmässigt rekryterad webbpanel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064