Ny biogasanläggning ger miljölyft
Biogasanläggningen i Södertörn som är den första industriella anläggningen utformad för matavfall i Stockholms län, kommer att ta tillvara på energin från 50 000 ton matavfall per år. Det innebär att närmare 30 procent av matavfallet som invånarna i Stockholms län ger upphov till nu kan tas om hand och omvandlas till 80 GWh biogas, vilket är lika mycket som 8,8 miljoner liter bensin.
– Regeringens ambition är att Sverige ska bli ett av värdens första fossilfria välfärdsländer. Södertörns biogasanläggning är ett modernt exempel på hur vi lokalt kan ta om hand om de resurser vi har, i det här fallet hushållsavfall, och omvandla det till förnybar energi. Med sådana här initiativ skapas lokala jobb och miljövinster, säger energiminister Ibrahim Baylan.
Av de 26 kommuner som ingår i Stockholms län är det idag endast Södertälje, Sunbyberg och Nykvarn som har infört obligatorisk insamling av matavfall. Samtidigt behöver mängden matavfall som rötas till biogas nästan fördubblas för att miljömålet för matavfall ska kunna uppnås [2].
– Nu har vi en biogasanläggning här i Huddinge som innebär att invånarna kan köra bil på sitt eget och grannarnas utsorterade matavfall. Det innebär att vi kan omhänderta energin och återcirkulera växtnäring tillbaka till jorden, säger Göran Persson, Sveriges tidigare statsminister och styrelseordförande i Scandinavian Biogas.
Biogasanläggningen är ett gemensamt projekt mellan Scandinavian Biogas och SRV återvinning som ägs av kommunerna i Huddinge, Haninge, Botkyrka, Salem och Nynäshamn.