23948sdkhjf

Statens riskkapital ska skapa arbetstillfällen och skatteintäkter

FKG, Fordonskomponentgruppen, är delvis positiva till regeringens proposition om framtida statligt riskkapital, Staten och kapitalet, framlagd av näringsminister Mikael Damberg under måndagen.

– Enligt vår mening är det bra att samla det statliga riskkapitalet och det är också bra att regeringen förstår att det finns en brist på privat, riskvilligt kapital bland företrädesvis små och medelstora företag, SME, som måste kompenseras, inleder FKG:s vd Fredrik Sidahl branschorganisationens kommentar till regeringsförslaget.

– Däremot ser vi en stor fara i propositionens förslag, att man hellre tar enkla investeringar i startups inom IT och groende företag inom life science, framför långsiktiga och jobbskapande satsningar inom teknikindustrin, fortsätter Sidahl och framhåller FKG:s och Sinf:s gemensamma opinionskampanj ”Nollvisionen för förlorade industrijobb”.

Han påpekar att, exempelvis, Fouriertransforms uppdrag till en början var dedikerat åt fordonsindustrin för att senare vidgats något.

– Vi vill se tydligare satsningar på den jobbskapande industrin. Som det är idag och bekräftat av Konjunkturinstitutet, är det den teknik- och innovationsdrivande transportmedelsindustrin som utöver statens egen konsumtion bär upp den svenska tillväxten.

– Framför allt har teknikindustrin ett unikt momentum sett till insatt kapital och utväxling i arbetstillfällen inom både industriproduktion och tjänstesektor. Det var därför Fouriertransform bildades i anslutning till finans- och fordonskrisen, påpekar Fredrik Sidahl.

Han ställer sig också frågande till om den föreslagna inriktningen för det statliga riskkapitalet verkligen stämmer överens med – och – stödjer regeringens jobbagenda och nyindustrialiseringsstrategi.

– Dessa ska bygga konkurrenskraft som ger arbetstillfällen och därmed skatteintäkter, inte minst för att finansiera välfärden. Riskkapital är en viktig del för att få företag inom framför allt high-tech att lyfta, men andra viktiga frågor för dem är även kompetens och arbetskraft samt de övergripande kring skatter, energi och infrastruktur, menar Fredrik Sidahl.

Från FKG:s sida vill man ha tydliga direktiv kopplat till innovation, high-tech, höga förädlingsvärden och antalet sysselsatta såväl inom produktion som tjänster.

– Det är skattepengar som det är frågan om, dessa får inte kastas sjön, avslutar Fredrik Sidahl.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064