23948sdkhjf

8 av 10 svenskar kan tänka sig dela bil med andra

Svenskarna är mest positiva av alla nationaliteter till det nya fenomenet delningsekonomi, i en ny europeisk undersökning från Ford. Bil och parkeringsplats är, tillsammans med verktyg, det svenskarna är allra mest positivt inställda till att dela – 72,7 % kan tänka sig att låna ut sin bil mot betalning och 80,4 % kan tänka sig att låna någon annans bil. Men så många som en tredjedel av svenskarna i undersökningen kan tänka sig att dela med sig av sin hund mot betalning.

Undersökningen har besvarats av fler än 10 000 respondenter i Italien, Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Spanien och Sverige. Ford har genomfört undersökningen för att bättre förstå attityder till att dela såväl bilar som en lång rad andra ägodelar och tjänster, som hjälper till att forma den växande delningsekonomin.

– För oss är det viktigt att förstå konsumenternas attityd till delandet. Det är glädjande att så många är intresserade av att samsas om jordens begränsade resurser. Då kan de användas så effektivt som möjligt, men vi som producenter måste skapa möjligheter för att göra det, säger Erik Lindham, informationschef på Ford Sverige.

Svenskarna är den grupp i undersökningen som är mest positiva till att samåka, delta i cykelpool, dela på parkeringsplatser eller dela med sig av sin egen bil till andra. När det kommer till att dela på någon annans bil eller hjälpa andra att köra paket är det bara italienarna som är mer positiva. Mellan 70–85 % av svenskarna kan tänka sig att delta i den här typen av delningsekonomi.

Ford är just nu inne i en utvecklingsfas med fokus på mobilitetslösningar. Det globala programmet kallas för Ford Smart Mobility och innebär satsningar på att bli ledande inom mobilitet, autonoma fordon, kundupplevelse, data och analys. En del i utvecklingen är företagets nya kundupplevelseplattform FordPass som redan lanserats i USA och kommer till Europa senare i år. En av funktionerna i FordPass smartphone-app är just att enkelt kunna hitta personer att samåka med på de sträckor du inte behöver en egen bil.

Begreppet delningsekonomi har etablerat sig kraftigt på kort tid i Sverige. Enligt Institutet för språk och folkminnen är det första belagda användandet av ordet från 2013. Under 2015 slog ordet igenom ordentligt och kvalificerade sig till svenska Språkrådets nyordslista. Delningsekonomin genererar globalt redan intäkter på mer än 13 miljarder euro per år och beräknas kunna generera värden på 293 miljarder euro per år 2025. Bildelning spås öka med 23 procent fram till 2025.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062