23948sdkhjf

Bensinhandlare drabbades av 54 000 smitningar i fjol

Antalet smitningar uppgår till cirka 54 000 stycken på landets 1 200 servicestationer (dvs stationer där du kan tanka och betala i butik), till ett värde av 22 Mkr vilket är en markant minskning jämfört med 2015. Av dessa brott polisanmäls 65 % och polisen väljer i 96 % av fallen att lägga ner anmälan utan utredning.

-Antalet smitningar de senaste åren har varit ganska konstant. Smitningar utgör ett betydande svinn då bensinhandlarens vinst från en normal tankning är lika stor som vid försäljning av en kopp kaffe. Att andel nedlagda polisanmälningar ökar är dock mycket oroande, kommenterar Robert Dimmlich, vd för branschorganisationen Svensk Bensinhandel.

Svensk Bensinhandel har under flera år - genom medlemsenkäter - mätt antalet smitningar, värdet av dessa samt hur stor andel som utreds. Andelen nedlagda polisanmälningar har dessvärre ökat från den redan anmärkningsvärt höga nivån om 95 % till 96 % jämfört med 2015.

Förutom smitningar drabbas branschen av sedvanliga snatterier, inbrott och även rån. Det är enligt medlemmarna essentiellt att det går att driva näring under rättsäkra förhållanden.

-Tyvärr följs inte smitningar upp av polis och åklagare vilket innebär att våra medlemmar inte polisanmäler smitningar i den omfattning de borde göra. Smitningar är dessutom idag ett stort arbetsmiljöproblem för både personal och ägare. Jag vill se tydligare och snabbare åtgärder från vårt rättssystem som beivrar stöld. Börja därför med att utreda alla polisanmälningar, avslutar Robert Dimmlich. Enkäten presenteras i kommande nummer av Bensin&Butik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078