23948sdkhjf

Efterlyser kraftfullare statliga stödprogram

Utveckla istället för att avveckla! Uppmaningen kommer från ett antal företrädare för små och medelstora leverantörsföretag till näringsminister Mikael Damberg (S) efter Tillväxtverkets utvärdering av det nu nedlagda Leverantörsprogrammet. I vårbudgeten presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) ett antal neddragningar inom områdena företagsutveckling och innovation samt exportfrämjande verksamhet. Neddragningar som i första hand drabbar små och medelstora industriföretag som mer än andra företag behöver stöd för att utveckla sin verksamhet eller affär för att möta globalisering och digitalisering. Detta enligt FKG: vd Fredrik Sidahl, Sinf:s Anders Ekdahl, Gnotecs Stefan Ottosson, Leaxs Roger Berggren samt IF Metalls tidigare ordförande Göran Johnsson i debattinlägget.

– Från FKG:s sida vill vi se ett ännu mer utvecklat och kraftfullare statlig stödprogram för att utveckla små och medelstora företag inom tillverkningsindustrin, en grupp som till stora delar utgörs av leverantörsföretag. Det avvecklade, men framgångsrika, leverantörsprogrammet kan tjäna som förebild för detta program administrerat genom Tillväxtverket, menar Fredrik Sidahl.

Men agerandet är inte bara ett svek mot SME-företagen inom leverantörsindustrin utan minst lika mycket ett svek mot små industriorter på landsorten som Olofström, Gnosjö, Fagersta, Finspång, Emmaboda med flera där tillverkningsindustrin är ryggraden i lokalsamhället, enligt Fredrik Sidahl.

– För dem är beslutet i vårbudgeten lika ogenomtänkt som höjda drivmedelsskatter. Dessa slår i regel hårdast mot de redan ekonomiska svaga men helt bilberoende på landsorten, säger han.

Den nyligen för Tillväxtverkets generaldirektör, Gunilla Nordlöf, presenterade utvärderingen av de senaste fem åren av Leverantörsprogrammet visar en mycket positiv bild över stödprogrammet och den utväxling som den inneburit för deltagande företag.

Enligt utvärderingen talar mycket för att Leverantörsprogrammet med förhållandevis små resurser bidragit till att stärka de deltagande företagen.

Totalt rör det sig om 85 miljoner kronor fördelat på fem år som för deltagande företag inneburit förstärkt konkurrenskraft och en framflyttad marknadsposition. Dock är det, enligt utvärderingen, svårt att se direkt förbättrade ekonomiskt nyckeltal på så kort tid, utan rimligen om 5-7 år. Drygt 90 procent uppger att deltagande i programmet har stärkt företagets konkurrenskraft.

Leverantörprogrammet har haft fyra inriktningar:

- Internationalisering genom handelsutbyten, populärt kallat GoGlobal

- Produktutveckling, seminarier

- Strategisk utveckling, seminarier och nätverk

- Branschanalyser

Bild på Fredrik Sidahl, FKG
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064