Små verkstäder är dåliga på att hantera oljeavskiljare
Utgångspunkten har varit de verkstäder där miljöförvaltningen bedömt att verksamheten omfattat
lösningsmedelshantering, fordonstvätt eller där det funnits klagomål. Förutom verkstäderna har tillsynen också omfattat 14 fastighetsägare som uppgetts ha ansvar för oljeavskiljare kopplade till de inspekterade verkstäderna. Rapporten speglar tillståndet i slutet av november 2016.
Närmare 40 (37) nya företag har påträffats och det konstateras även att ett 40-tal (47) hade upphört och de kunde avregistreras ur förvaltningens ärendehanteringssystem.
De noterade bristerna var:
• Behållare med farligt avfall saknar märkning om innehåll,
14 %
• Kemikalier förvaras så att det finns risk för att spill/läckage
når avlopps- eller dagvattenbrunn eller oskyddad mark, 9 %
• Farligt avfall förvaras så att det finns risk för att
spill/läckage når avlopps- eller dagvattenbrunn eller
oskyddad mark, 2 %
Hos de verkstäder som har oljeavskiljare upptäcktes att 25 % av avskiljarna inte sköttes på rätt sätt. Utredning pågår i ytterligare 6 fall. Ofta uppstår brister på grund av att oklarheter kring ansvarfördelning mellan verkstad och
fastighetsägare gjort att avskiljaren inte tömts på flera år eller att larmet inte kontrollerats, alternativt helt saknas.
De verksamheter som ingått i tidigare års tillsynsinsatser (54 st) har generellt bättre kunskap om hantering av kemikalier och avfall än de som aldrig tidigare inspekterats. Regelbunden tillsyn med platsbesök är nödvändig för att minska risken för påverkan på miljön.
Målsättningen är att ca 100 små verksamheter ska besökas per år vilket gör att tillsynsintervallet för en verkstad blir ungefär fem år. Detta tillsynsintervall är lämpligt för mindre verksamheter. Miljöförvaltningen bedömer inte att miljönyttan skulle öka om intervallet förkortades till 3-4 år utan fokus bör istället ligga på att hitta nya verksamheter och se till att de i varje fall har grundläggande kunskap om hur de ska hantera kemikalier och
farligt avfall. Små verkstäder kommer att vara ett fortsatt prioriterat tillsynsområde som ett resultat av rapportens slutsatser.
-Det gläder mig att branschen blir skötsammare och skötsammare även om vi har en bit kvar, säger Bo Ericsson SFVF med anledning av Stockholms Stad,s nya Miljöförvaltningsrapport som gäller tillsyn över små verkstäder. Det som fortfarande är ett gissel i vår bransch är oljeavskiljaren, vi har en del att utveckla när det gäller den skötseln.
-SFVF får fler och fler signaler om att kommuner runt om i landet gör eller kommer göra kontroller. Det ligger också till grund för våra samarbeten med EcoOnLine och Eco Tech för att våra medlemsföretag ska alltid ha det lite bättre säger Ericsson.