23948sdkhjf

FKG arbetar fram affärsetisk uppförandekod för branschen

Kan en affärsetisk uppförandekod vara en lösning på problemen med allt längre betalningstider i näringslivet? Forne Metall-ordförande Göran Johnsson har fått regeringens uppdrag att sondera möjligheterna som ett alternativ till lagstiftning.

– Det är åtminstone en början, menar FKG:s vd Fredrik Sidahl som deltar i regeringssamtalen som ska ha kommit fram till en möjlig lösning innan sommaren.

Nio av tio leverantörsföretag anser att betalningstider är den allra viktigaste branschfrågan hösten 2016. Detta enligt FKG:s, Fordonskomponentgruppens, återkommande medlemsenkät Vägvisaren.

I snart fem år har frågan funnits högst upp på FKG:s agenda. I lika många år har det förts en dialog med närings- respektive justitiedepartementen parallellt med debatt i det offentliga samtalet.

– För ansvarig minister, Mikael Damberg, har betalningstider fram tills strax före jul inte varit någon stor fråga, vilket den var tidigare när han satt i opposition, förklarar Fredrik Sidahl.

Dambergs kovändning skedde efter att FKG återupptaget den offentliga debatten under hösten. Parallellt har flera andra bransch- och företagarföreningar framfört samma eller snarlika ståndpunkter.

– Först var vi, FKG, tämligen ensamma, sedan anslöt sig SINF med många små branschförbund och senare även Teknik&Designföretagen. Nu är även Svenskt Näringsliv, ALMEGA, Företagarna, Teknik, FAR med flera engagerade i denna fråga som är ett gissel för främst SME-företagens likviditet, berättar Fredrik Sidahl och tillägger att det finns leverantörsföretagen som kan tvingas vänta upp till 105 dagar på att få betalt.

I slutet av november presenterade Näringsdepartementet en enkätundersökning kring betalningar i näringslivet där ca 1500 av 5500 tillfrågade näringsidkare svarat. Den visar att i Sverige tenderar betalningstiderna att bli allt längre, inte minst inom transportmedelsindustrin. Det innebär att Sverige fortsätter att gå mot trenden mot kortare betalningstider i flertalet andra EU-nationer.

– Enligt EU:s beräkningar skulle minst tre miljarder kronor frigöras som tillväxtkapital för små och medelstora leverantörsföretag om betalningar av fakturor skedde inom räntelagens stipulerade 30 dagar, berättar Fredrik Sidahl.

FKG har initierat ett eget arbete med självreglering genom en uppförandekod, code-of-conduct, för i första hand fordonsindustrin. Något som den av Näringsdepartementet sammansatta arbetsgruppen informerats om.

– Vårt förslag är att uppförandekoden kopplas till kravet på social, ekonomisk och miljömässig hållbarhetsredovisning för större bolag som nyligen införts.

– Idag uppger företagen att man ställer sig bakom antikorruptions- och vapenlagar eller är emot barnarbete i sina hållbarhetsredovisningar.

– Men genom vårt förslag trattar vi även ner till affärsetik, lite mindre med fluff så att säga, säger Fredrik Sidahl samtidigt som han betonar att det som man uppger i en hållbarhetsredovisning alltid vilar på frivillig grund.

I FKG:s arbetsgrupp ingår Fredrik Sidahl, VBG:s Christina Holgerson och Newsrooms Göran Björklund.

Bild: Två tredjedelar av FKG:s arbetgrupp, Christina Holgerson, VBG, och Fredrik Sidahl, FKG. Göran Björklund, Newsroom, saknas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062