23948sdkhjf

Michelle visar att mekanikeryrket är för alla

Bristen på teknisk kompetens i fordonsverkstäder är påtaglig. Inom en snar framtid behöver Mekonomen Group 500 nya medarbetare till sina verkstäder, det totala behovet i branschen är 5800. Branschen bemannas till 96 % av män. Vi har pratat med Michelle Hög Neumann som visar att mekaniker är ett yrke för alla.

På den fordonstekniska utbildningen vid Tyresö gymnasium utbildar sig fem kvinnor till mekaniker. En av dessa elever är Michelle som är inne på sitt andra år av tre. Utbildningen omfattar hela arbetskedjan i en bilverkstad, från att du tar emot kund och bil, till felsökning och att åtgärda felet.

– Jag var väldigt nervös innan jag började på gymnasiet. Jag trodde jag skulle komma in i en klass med mycket killar och att jag skulle vara själv med att inte ha så mycket kunskap. Men det visade det sig när jag kom hit att alla kunde lika lite och alla var lika nervösa.

Logiskt tänkande, att kunna kommunicera med kunderna och ett genuint intresse för bilarna är de huvudsakliga egenskaperna du behöver för att bli en framgångsrik mekaniker.

– Det finns väldigt mycket förutfattade meningar om branschen, bland annat att man måste vara stark och tuff, men så är det inte. Allt handlar om teknik, hjärnan och ens kunskaper. Det spelar ingen roll om du är man eller kvinna, lång eller kort, stark eller svag, vi har ju verktyg här av en anledning, det är våra hjälpmedel, säger Michelle.

Bilarna blir allt mer tekniska och smartare, de kan redan köra själva och bilar med alternativa bränslekällor eller miljöbilar såsom el- och hybridbilar blir fler.

– Den största utmaningen med att jobba som fordonsmekaniker är att se helheten och samband med olika komponenter och felsökningar, att alltid vara noggrann och inte missa något. Det är som att läsa matte, är du inte intresserad kommer det vara jobbigt. Men är du intresserad av bilar och vill lära dig så kommer det gå jättebra. Man får hungra efter kunskapen, fortsätter Michelle.

Om yrket

• Branschen är i behov av 5800 mekaniker de kommande tre åren.

• Framtidsyrke med goda förutsättningar att få ett välbetalt jobb direkt efter gymnasiet

• Antalet sökande till Sveriges fordonstekniska gymnasieutbildningar har minskat i snitt med ca 125 personer per år sedan 2011/2012 (Skolverket)

• Andelen kvinnor på fordonsprogrammet har sedan 2013/2014 ökat något till dagens 15 % (Skolverket)

Se filmen med Michelle Hög Neumann på Facebook (Mekonomen Sverige)
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062