Bosch skapar hjärnan till framtidens självkörande bilar
Bosch ConnectedWorld är en av världens största konferenser gällande internet of things och hölls i år i Berlin 15-16 mars. Bland nyheterna som presenterades fanns en bildator med artificiell intelligens (AI) anpassad för automatiserade fordon.
– Vi lär bilen hur den kan manövrera genom trafiken på egen hand, förklarade Dr Volkmar Denner, VD och ordförande i Boschs styrelse, under årets Bosch ConnectedWorld.
I många bilar finns redan sensorer från Bosch som övervakar omgivningen. Med hjälp av artificiell intelligens tolkas värdena som sensorerna samlar in, för att på så sätt förutspå beteendet hos andra trafikanter. Det innebär att bildatorn till exempel kan vägleda självkörande bilar genom komplexa trafiksituationer.
Bildatorn väntas gå i produktion senast i början av 2020-talet, i samarbete med det amerikanska teknikföretaget Nvidia.
– Automatiserad körning gör vägarna säkrare och artificiell intelligens är nyckeln bakom. Bosch strävar efter att inta en ledande roll inom artificiell intelligens och tekniken kommer att spela en central roll inom alla affärsområden på Bosch. Det är svårt att föreställa sig att det ens kommer att finnas Bosch-produkter som inte innefattar artificiell intelligens på ett eller annat sätt om tio år, fortsatte Dr Volkmar Denner, vd på Bosch.
Övriga punkter under Bosch ConnectedWorld 2017, 15–16 mars, i Berlin var:
Självkörande bilar blir en del av vardagen under det kommande årtiondet
Så snart som nästa årtionde kommer självkörande bilar att vara en del av vardagen och Bosch avancerar på alla tekniska fronter inom området. I början av året meddelade Bosch även att de inrättar ett centrum för artificiell intelligens. Bolaget investerar cirka 300 miljoner euro för att utöka sin kompetens inom AI.
Blockchain-tekniken: säker delning av data- och ägaruppgifter över internet
I sitt öppningsanförande på Bosch ConnectedWorld 2017 poängterade Dr Volkmar Denner att blockchain-tekniken, utöver AI och molnet, kommer att öppna upp nya affärsområden för Bosch. Den här tekniken ger konsumenterna möjlighet att säkert dela data på nätet utan att involvera en tredje part.
Live-demonstration: hur Bosch och TÜV samarbetar för att bekämpa vägmätarbedrägerier
Under en live-demonstration visade Dr Volkmar Denner hur Bosch samarbetar med den tyska certifieringsmyndigheten TÜV Rheinland. I det här fallet gör blockchain-tekniken det möjligt att sätta stopp för det utbredda bruket av vägmätarbedrägerier. Enbart i Tyskland orsakar manipulerade vägmätare i fordon skador för cirka sex miljarder euro. Lösningen är att bekämpa bedrägeriet med en digital loggbok, fördelade över många datorer. Bilar skickar då regelbundet sina vägmätaravläsningar till nätverket via en enkel anslutning. Med en smartphone-app, kan bilägare sedan när som helst kontrollera det faktiska miltalet och jämföra det med instrumentbrädan.
Bosch kopplar ihop bilen med verkstaden
Artificiell intelligens, molnet och blockchain – hur kan lösningar med intelligent uppkopplad teknik från Bosch förändra vårt dagliga liv? Dr Volkmar Denner gav ett exempel: Ett stenskott spräcker en bils sidoruta. En uppkopplad verkstad får då ett meddelande automatiskt via molnet och kan förbereda sig för att göra den nödvändiga reparationen. Ansluten logistik och utrustning gör att reservdelen är redo och väntar när kunden kommer in. Med ett par uppkopplade AR-glasögon som visar instruktioner, kan mekanikern sedan utföra arbetet mycket lättare och snabbare än vanligt. Fördelen för förare är att reparationen går mycket snabbare.