23948sdkhjf

Bilprovningen satsar på toleransutbildning

Efter 19 år av utanförskap stannade Mary Juusela upp och började se det värdefulla i sig själv – och i andra. Det blev starten på en omvälvande resa som utmynnade i Lika Olika-metoden, en unik utbildning i tolerans som redan gett över 19 000 personer nya perspektiv. I höst samarbetar Lika Olika tillsammans med Bilprovningen, som är först ut i näringslivet att satsa på metoden.

Mary Juusela har arbetat mot diskriminering och utanförskap sedan barnsben då hon själv utsattes för svår fientlighet för sitt indiska och finska ursprung. Hennes toleransföreläsningar drar numera fulla hus och böckerna används i bl a. adoptionsutbildningar och inom värdegrundsarbete i ett 50-tal svenska skolor samt på företag i flera kommuner runt om i Sverige.

I höst är Bilprovningen först ut i näringslivet att gå in som samarbetspart till Lika Olika för att tillsammans med skolor i Rissne och Strängnäs inleda ett långsiktigt värdegrundsarbete. Bilprovningens vd Benny Örnerfors ser arbetet med Lika Olika och skolorna som ett viktigt steg för ett hållbart arbete mot ett tolerant samhälle.

- Utanförskap är ett gissel. Förutom att de ekonomiska konsekvenserna går samhället miste om värdefull kompetens och nya perspektiv. Politiken har givetvis ett stort ansvar men även vi inom näringslivet. Ska utlandsfödda ges en rimlig chans att komma in i det svenska samhället behövs många insatser. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, säger Benny Örnerfors, Bilprovningens vd.


Bilprovningen bedriver sedan länge ett målmedvetet mångfaldsarbete. Alla ska känna sig välkomna och ambitionen är att medarbetarnas sammansättning ska spegla kundernas. Det råder också en övertygelse om att det leder till en bättre arbetsmiljö och ökad trivsel. Sedan arbetet inleddes har andelen kvinnliga besiktningstekniker och medarbetare med utländsk bakgrund i företaget ökat väsentligt. Företaget ingår också i projekt för att erbjuda nyanlända praktik på huvudkontoret.

- Framtiden tillhör de företag som förmår att skapa värden och bidra till samhällsutvecklingen. Jag utmanar därför mina kollegor i näringslivet att också satsa på Lika Olika-metoden, avslutar Örnerfors.

Intresset för Bilprovningens mångfaldsarbete har lett till att företaget är en efterfrågad föreläsare. Vd Benny Örnerfors är ordförande i juryn för priset ”Årets mångfaldsbragd” och HR-chefen Stefan Hesselgren styrelseledamot i Diversity Charter Sweden.

Mary Juusela ser Bilprovningen som en inspiration för andra företag, som så tidigt såg värdet i arbetet med tolerans och vikten av att ge skolor i sin närmiljö chansen att få genomgå den eftertraktade utbildningen.

– Lika Olika arbetar med lokal förändring. Att Bilprovningen så självklart ville vara med och toleransutbilda sin personal, hundratals elever och skolpersonal är modigt. Det handlar om att vilja vara förebilder, förändringsagenter, och våga anamma möjligheterna som stora företag har för att ge tillbaka till samhället. Vi är tacksamma över samarbetet och jag vet att även skolorna, som behöver stöd i toleransarbetet, är det, säger hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.098