Bilfabrik oväntad tillflyktsort för 50 fågelarter
Fords motorfabrik i Dagenham i Storbritannien huserar en enorm bredd av flora och fauna. Pilgrimsfalken är en av femtio fågelarter som delar hemvist med bland annat sorkar och en ovanlig sorts nyckelpiga. Fords anställda hjälper till att underhålla parken, och har totalt planterat mer än 10 000 träd.
Det är kanske platsen du minst av allt förväntar dig att hitta ett spirande ekosystem av växter och vilda djur, men motorfabriken i Dagenham i nordöstra London är faktiskt hem åt en rik variation av flora och fauna. Mer än 50 olika fågelarter häckar i vilthemvisten som medarbetare på fabriken hjälper till att underhålla och utveckla genom att hålla vattendrag öppna, plantera ut fisk och plantera mer än 10 500 träd sedan starten för 20 år sedan.
– Vildmarkshabitatet vid Dagenham är faktiskt betydligt större än fabriksytorna, och vikten av habitatet är något som verkligen är ingrott i kulturen på fabriken. När någon ny person ska köra bil på anläggningen blir de uppmanade att vara uppmärksamma på att vilt kan korsa vägen, och vi jobbar nära skogskommissionen och vattenvälgörenhetsorganisationen Thames21 i London, säger Tony Shade, platschef på Ford Dagenham.
På det 2,5 miljoner kvadratmeter stora området finns också floden Beam och den naturliga sjön the Breach – brytningen – som skapades när Themsen bröt sönder flodbanken för mer än 300 år sedan, och området är ett av de största för vadarfåglar i hela London. Bland övriga arter finns pilgrimsfalkar, svanar, kanadagäss, den i Storbritannien hotade europeiska vattensorken och en ovanlig sorts nyckelpiga.
Ford offentliggjorde nyligen sin årliga hållbarhetsredovisning, där Dagenham är exempel på en av Fords noll-deponi-anläggningar. Dagenham-fabriken har det senaste året minskat vattenåtgången för att tillverka varje motor med mer än 50 procent. Det motsvarar tillräckligt mycket vatten för att fylla sju fullstora olympiska simbassänger.