Miljardsatsning på elektromobilitet
Nu satsar regeringen en miljard kronor på att ställa om till en elektrifierad transportsektor. En viktig del i satsningen är en testbädd i Göteborg. Forskningsinstitutet RISE och Chalmers ska gemensamt bygga upp anläggningen och äga den. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg presenterade satsningen, som även innefattar utveckling inom biogas, på Lindholmen i Göteborg. En rad företrädare från AB Volvo, Scania, Volvo Cars och CEVT (China Euro Vehicle Technology)deltog tillsammans med Ann-Sofie Hermansson, ordförande för Göteborgs kommunstyrelse, RISE vd Pia Sandvik samt Chalmers rektor och vd Stefan Bengtsson.
– En tredjedel av koldioxidutsläppen kommer från transportsektorn. För att minska utsläppen nationellt kommer transportsektorn att behöva genomgå ett skifte, säger Mikael Damberg.
Den totala satsningen är en miljard kronor fram till 2023. Fordonsindustrin förväntas bidra med medel av samma storlek. Under 2018 ska 180 miljoner investeras i testbädden. Elektrifierade växellådor och drivaxlar för olika typer av fordon, komponent-, drivline- och vagnstestning för hybrider och elektriska fordon, laddning, smart energistyrning, molnberäkningar och ”Big data”-användning. Det är några exempel på forsknings- och provningsområden som testbädden ska utrustas för.
Pia Sandvik, vd för RISE, gläds åt satsningen.
– Vi ska bygga en testbädd med stort innovationsinnehåll, säger hon.
För Chalmers har satsningen stor betydelse för kvaliteten på både forskning och utbildning.
– En anläggning av det här slaget kommer att stärka vår förmåga att ligga i framkant kunskapsmässigt i omställningen till en fossilfri transportsektor, och gynna kompetensförsörjningen till industrin på många olika sätt, säger Stefan Bengtsson, Chalmers rektor och vd.
Henrik Svenningstorp har projektlett RISE utredning av hur en testbädd för elektromobilitet kan se ut och finansieras och kommer att vara tungt involverad i det framtida arbetet med att bygga testbädden.
– Labbet ska bli en mötesplats för industri och akademi och aktivt verka för innovation inom alla områden som är relevanta för elektrifierade transporter, säger han.
Bildtext:
Torbjörn Thiringer, Chalmers, berättar om elektrisk drivlina för docent Anders Grauers och Elna Holmberg, Swedish Electromobility Centre. En typ av test som kan skalas upp i den nya testbädden.