Många bilbränder visar sig vara försök till bedrägeri
Sedan början av året har försäkringsbranschen lagt extra resurser på att granska bilbränder. Försäkringsbolagen har under perioden gjort 325 utredningar av bilbränder och 54 procent av dessa har visat sig vara försök till försäkringsbedrägeri. Det visar branschstatistik som Larmtjänst idag presenterar.
Bilbränder är kostsamma skador som årligen kostar försäkringsbranschen närmare 200 miljoner kronor. Den genomsnittliga försäkringsersättningen för en bilbrand uppgår till drygt 30 000 kronor.
Under 2017 lägger försäkringsbranschen extra resurser på att utreda om försäkringsbedrägerier är en vanlig orsak till bilbränder. Bilbränder skapar otrygghet i samhället och branschen vill därför ta sitt ansvar att motverka bilbränder som orsakas av bedrägerier.
- Genom en kontrollaktivitet där vi tittar extra på bilbränder kan vi försvåra för dem som planerar att använda detta som metod för att få ut pengar, säger Mats Galvenius, vd Larmtjänst.
Under perioden januari – september 2017 har försäkringsbolagen fått in omkring 6000 anmälda skador som gäller bilbränder. Uppskattningsvis 60 procent av bilbränderna bedöms vara anlagda. Försäkringsbolagen har i anslutning till kontrollaktiviteten gjort en fördjupad bedrägeriutredning av 325 bilbränder, dvs. drygt 5 procent av de anmälda skadorna. Utredningarna har resulterat i att försäkringsbolagen har beslutat att inte betala ut ersättning för 177 bilbränder (motsvarande 54 procent av de utredda bilbränderna) till ett sammanlagt värde av 10 miljoner kronor eftersom de har bedömts vara försök till försäkringsbedrägeri. I många fall har försäkringstagaren även polisanmälts för försök till bedrägeri.
- Kontrollaktiviteten visar att det finns ett betydande problem med försäkringsbedrägerier som orsak bakom bilbränder. Försäkringsbranschen kommer att fortsätta att arbeta aktivt för att förhindra denna typ av bedrägerier, säger Mats Galvenius.
Försäkringsbedrägerier är ett brott med ett stort mörkertal. Årligen betalar de svenska skadeförsäkringsbolagen ut omkring 60 miljarder kronor i skadeersättning. En grov uppskattning är att försäkringsbedrägerier utgör åtminstone 5 procent av dessa utbetalningar.
- Genom att aktivt arbeta med att upptäcka och förebygga försäkringsbedrägerier kan vi skydda försäkringskollektivet eftersom det tyvärr är de ärliga försäkringstagarna som drabbas av högre premier, säger Mats Galvenius.
Larmtjänst kommer att fortsätta samla statistik över bilbränder året ut.