23948sdkhjf

Rekrytering i fokus hos branschen i Östergötland

Precis som på de flesta håll i landet har företagen i Östergötland stora utmaningar när det kommer till att hitta medarbetare med rätt kompetens till branschens verkstäder. Under oktober genomfördes därför två aktiviteter, där ett antal företag i branschen tillsammans med gymnasieskolorna, Motorbranschens Yrkesnämnder och MRF-distriktet fokuserade på den viktiga frågan hur man ska lyckas rekrytera framtiden medarbetare till verkstäderna. Dels genomfördes en träff för ett knappt tjugotal studie och yrkesvägledare vid grundskolorna i Linköpings kommun.

Värd för träffen var Rejmes i Linköping med servicemarknadschefen Håkan Johansson i spetsen. Dessutom deltog branschföretagen Proauto, BMW-återförsäljare och Volkswagen återförsäljaren Engströms Bil. Från Motorbranschens Yrkesnämnder medverkade Jonas Hehrne, som beskrev de många olika och långsiktiga aktiviteter som man därifrån genomför för att öka intresset för branschen. Jonas lyfte speciellt fram MYN:s satsning på Motorbransccollege som ett verktyg i detta arbete. Studie och yrkesvägledarna var eniga i att mer fokus och information kring yrkesutbildning är viktigt, då många ungdomar idag frestas att satsa på en akademiskt inriktad utbildning där målet inte sällan är rätt otydligt och osäkert när det kommer till arbetsmarknadens behov.

Fordonsprogrammet är därför en mycket intressant väg till arbete i en bransch där behovet av kompetenta medarbetare är stort och växande. Studie och Yrkesvägledarna pekade också på att branschen ligger bra till lönemässigt, speciellt efter några år i yrket. Många nyttiga kontakter mellan skolor och företag knöts denna dag, i allt från praoplatser till studiebesök för grundskoleelever. Sedan var det dags för den årligt återkommande Länsstudiedagen för länets fordonslärare. I år var det Carlsunds Utbildningscenter i Motala som stod som värdar för programmet som även denna dag handlade om rekrytering till fordonsprogrammet och branschföretagen Utöver länets kommunala gymnasieskolor deltog VW handlarna Söderbergs, Engströms och Wahlströms Bil, Toyota-återförsäljaren Asklingsbil och Volvo-handlaren Skobes bil. Moderator för dagen var Bo Lindman, som i många år bl.a. jobbat med olika slags aktiviteter inom rekrytering inte minst tillsammans med Motorbranschens Yrkesnämnder.

Även i detta forum var man inne på hur viktiga relationerna med grundskolornas studie och yrkesvägledare är för att nå fram till ungdomarna när de står i begrepp att välja väg för framtida yrkesval. Dessutom poängterade man hur viktigt det är att också nå ut till målgruppen föräldrar, som inte sällan har en föråldrad bild av vad fordonteknikeryrket innebär och vad branschen kan erbjuda. Servicemarknadschef Tobias Skobe och HR-specialisten Toivo Pöyliö från Skobes Bil bjöd också deltagarna en hel del goda idéer och exempel från sitt arbete med att skapa närmare relationer med fordonsprogrammen och grundskolorna på de orter där man är verksam. Från Wahlstetds Bil fick gavs exempel på hur samarbetet kring internutbildning och lärarfortbildning kan kombineras med för bägge parter stora vinster. Dagen avslutades med ett besök bakåt i tiden, då man fick en visning av Motala Motormuseum.

 

Bildtext:  APL-handledaren hos Rejmes i Linköping,Michael Ivarsson t.v. och praktikanten Erik Forslund, t.h. från Ebersteinska Gymnasiet i Norrköping berättar om branschen, utbildningen och yrket för några av Studie- och yrkesvägledarna och Jonas Hehrne från MYN som medverkade vid SYV-träffen i Linköping.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063