Unik satsning på Fordonsutbildning
SFVF och Verkstadsföretagarna har inlett ett unikt samarbete med fyra försäkringsbolag Trygg Hansa, Länsförsäkringar, IF och Folksam.
-Gymnasieskolorna kan ansöka om att få låna inlösta bilar från försäkringsbolagen If, Folksam, Länsförsäkringar och Trygg Hansa. Förslagen om branschskola och yrkespaket ska ligga på Regeringens bord för beslut den 15 december. Därför känns det extra trevligt att få meddela Regeringen att vi i branschen tillsammans med de fyra stora försäkringsbolagen stöttar Skolverket/gymnasier och skapar de bästa förutsättningarna för utbildning, säger Bo Ericsson, vd för SFVF.
Verkstadsföretagarna och Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) stödjer Skolverkets förslag till Yrkespaket där eleverna efter avslutad utbildning är anställningsbara i branschen.
-Våra 2 300 medlemsföretag med filialer och hela branschen skriker efter nya anställningsbara medarbetare och vi som arbetsgivar- och branschföreningar har uppmanats att med alla tillgängliga medel snarast stödja nya utbildningsalternativ, säger Bo Ericsson.
-Vi kommer att lämna Skolverket allt stöd i processen att hitta branschanpassade Yrkespaket. Utbildningen leder inte direkt fram till en komplett gymnasiekompetens, men de som anställs bereds att efter några år i ett företag att komplettera sin utbildning för få en dokumenterad yrkeskompetens. Vår avsikt är absolut inte att snabbutbilda till en fullständig yrkesutbildning utan utbildningen ska främst leda till ett jobb inom vår bransch. Idén med ett baspaket och därefter påbyggnadspaket går helt i linje med vår filosofi, säger Benny Wallin utbildningsansvarig på Verkstadsföretagarna.
-När vi presenterade våra tankar om Yrkespaket, riktade främst för vuxelever, (arbetslösa och invandrare) fick vi medlemsföretagens fulla stöd att driva frågan framåt från ord till handling. Yrkespaketen gör också en ekonomisk samhällsnytta genom att flera kommer i jobb, vilket gör vårt engagemang ännu viktigare säger Benny Wallin.
Engagemanget i nationella programrådet slutar inte med yrkespaketen utan de utgör endast en del av arbetet. SFVF och Verkstadsföretagarna ställer sig bakom Branschskolorna som Skolverket också driver nu. Man bedömer att branschskolor är en mycket bra lösning då den också kommer att erbjuda eleverna de senaste verktygen, diagnosinstrumenten och verkstadsutrustningen under ledning av våra främsta teknikexperter. Den här möjligheten skapar en nödvändig modern utbildning som i sin tur ger anställningsbara och motiverade medarbetare till en av näringslivets mest teknikintensiva branscher.
Exempel på passande yrkesutgångar och yrkesroller Chassitekniker (Chassi & axlar) kunskap i fordonets chassiuppbyggnad axeltyper och fjädringssystem bromssystem och pneumatik en påbyggnad på denna skulle även kunna vara utbildning i uppbyggnad och diagnos i moderna EBS system, mätning av signaler och samband mellan sensorer. Påbyggnadstekniker (Skåpsreperationer) olika typ av skåpsbyggnationer funktion öppningsbar skåpsida de vanligaste reparations/plastningsteknikerna av skåpskador härdplastutbildning Kyltekniker tunga fordon certifierad för ingrepp i AC på tunga fordon samt tung transportkyla Servicetekniker Lastbil (Servicearbete lastbil) förstå och kunna utföra olika nivåer av service på en modern lastbil följa servicescheman kunna utföra okulär kontroll av axlar, infästningar och fjädringssystem kunna utföra okulär kontroll av bromsar ventiljustering smörjning smörjpunkter och nipplar
Däck och hjulmekaniker Bilglastekniker Servicetekniker Personbil (Bilmekaniker) Rekonditionerare (Bilvård, plast- läder- vaxning- polering. Kort kurs) Smart repair – Lackering
Smart repair – Skadereparationer Renoveringsspecialist av historiska fordon chassi Renoveringsspecialist av historiska fordon karosseri Diagnostekniker (felsökare säkerhetssystem)