SFVF i dialog med Skatteverket om hur svartarbete ska stoppas
Nu vidtar Sveriges Fordonsverkstäders Förenings åtgärder för att vara Skatteverket behjälplig i kampen mot svartarbete. Regeringen har aviserat att man avser att slå till mot fordonsverkstäder. Finansminister Magdalena Anderssons och regeringens nya drag mot svartarbete innebär krav på personalliggare i fler branscher, bl.a. verkstäder. Detta beräknas ge staten ökade intäkter om 125 miljoner kronor per år.
– Enligt finansministern förbättrar detta konkurrensen för de företag som gör rätt för sig och jag är beredd att hålla med, säger Bo Ericsson vd för SFVF.
En personalliggare är en förteckning över vilka som arbetar på verkstan och när de har börjat och slutat varje arbetspass. Oftast är liggaren i elektronisk form och ska alltid vara ifylld. När Skatteverket gör kontroller jämförs namnen i liggaren mot de som faktiskt finns på arbetsplatsen.
-Den 4 december äger nästa möte rum där vi i branschen återigen ställer vårt kunnande till Skatteverkets förfogande. Till nästkommande möte är också följande verkstadsföretag inbjudna: Mekonomen som representerar verkstäder på både mindre och större orter, Ditec som representerar rekond-företag i Sverige, Vianor som representerar däckverkstäder samt Upplands Motor med större anläggningar som bl.a. tillämpar Personlig Service Tekniker (PST), berättar Ericsson.
- Utan att skrämmas har vi en del utmaningar framför oss, säger Bo Ericsson. Gränsdragningsproblematiken över vilka som ska föras in i systemet är inte klart. I andra branscher ska nästan all personal föras in i systemet, även de som är oavlönade, till exempel personer från bemanningsföretag, praktikanter eller släktingar. Däremot ska en servicetekniker från ett annat företag som tillfälligt utför ett arbete hos verkstaden inte föras in. Vad som händer när en reservdelsman eller en bilförsäljare rör sig mellan verkstaden och andra avdelningar på företaget och hur vi ska agera när en bilägare befinner sig inne på verkstaden är några av de många frågor som måste klaras ut?
- Vid en kontroll av Skatteverket kan påföljden bli 12 500 kronor plus 2 500 kronor för varje person som inte är upptagen i liggaren men som bedöms vara verksam i rörelsen. Påföljden blir densamma som när en ur personalen glömmer att stämpla in, vilket tyvärr kan bli kostsamt för verkstaden, avslutar Bo Ericsson.