23948sdkhjf

Kylarvätska orsakar många förgiftningar

Förra året hanterade Giftinformationscentralen fler fall av misstänkta förgiftningar orsakade av kylarvätska jämfört med 2016. En enda klunk kylarvätska som innehåller etylenglykol kan orsaka en allvarlig förgiftning hos ett barn.

– För att undvika olyckor är det viktigt att förvara kylarvätska i originalförpackningen. Var också noga med att barn inte kan komma åt kylarvätskan och torka alltid upp eventuellt spill, säger Helena Dorfh, utredare på Kemikalieinspektionen.

Ny statistik visar att Giftinformationscentralen under 2017 hanterade 230 fall där människor fått i sig etylenglykol, framför allt från kylarvätskor. Det är en ökning med 17 procent jämfört med 2016, då Giftinformationscentralen hanterade 197 fall som gällde etylenglykol.

– Etylenglykol som ofta finns i kylarvätska kan, om man dricker det, redan vid små mängder ge symtom som påverkan på medvetandet och i allvarliga fall kramper och njurskador, säger Emma Petersson, apotekare på Giftinformationscentralen.

En vanlig anledning till olyckor är att någon av misstag dricker kylarvätska som hällts över i en annan förpackning, till exempel en PET-flaska. Ibland sker också olyckor då vuxna fått i sig etylenglykol när de tappar ur kylarvätska från till exempel bilmotorns kylsystem genom så kallad slangning. Det förekommer även att hundar förgiftas av utspilld etylenglykol eftersom de lockas av den söta lukten och smaken.

Kemikalieinspektionen och Giftinformationscentralen för dialog med branschorganisationerna Innovations- och kemiindustrierna i Sverige (IKEM), BIL Sweden och Kemisk Tekniska Företagen (KTF) med syftet att förebygga förgiftningar av etylenglykol. 2004 tecknades en frivillig branschöverenskommelse om att företagen bör tillsätta bittermedel som gör att kylarvätska med etylenglykol smakar illa, samt se till att förpackningarna har barnskyddande förslutning.

Kylarvätska används för att förhindra att motorer i bilar och båtar överhettas. För att kylarvätskan inte ska frysa och för att smörja och skydda motorn från korrosion innehåller den ofta etylenglykol.

Det finns även kylarvätskor som innehåller propylenglykol som är betydligt mindre giftigt än etylenglykol.

– Ett bra tips är att höra sig för med till exempel en bilverkstad om kylarvätska med propylenglykol passar till din bil. Ett alternativ är också att låta en verkstad hantera påfyllningen av kylarvätska för att undvika att ha vätskan hemma, säger Helena Dorfh på Kemikalieinspektionen.

Fyra tips för att undvika olyckor med kylarvätska

  • Förvara kylarvätskan i sin originalförpackning och se till att barn inte kommer åt den.
  • Undvik slangning av kylarvätskan och se till att torka upp eventuellt spill.
  • Fyll på eller tappa ur kylarglykol på bilverkstaden, så att du slipper ha vätskan hemma.
  • Lämna överbliven kylarvätska till miljöstationen.

Sök hjälp snabbt om någon fått i sig etylenglykol

Om någon har fått i sig etylenglykol är det viktigt att snabbt få hjälp. Ring därför genast till 112 och begär Giftinformation.

Antal fall av förgiftningstillbud med etylenglykol 2013–2017

2017: 230

2016: 197

2015: 184

2014: 189

2013: 186

Källa: Giftinformationscentralen

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079