23948sdkhjf

Sjösätt båten och inte bilen

Det är vår, och många båtägare får fjärilar i magen både av tanken på sommarens äventyr och av oron för att missa något vid sjösättningen. Försäkringsbolaget Ifs båtexpert Arvid Böhm berättar om de sex vanligaste skadorna – och hur du undviker dem.

Otaliga äro de norénska familjedramer som utspelats vid sjösättningsramper och under mastkranar. Men med noggrann planering (och en välfylld fikakorg) kan sjösättningen bli det festliga avstamp inför båtsäsongen som vi alla drömmer om.

Ifs båtexpert Arvid Bohm har listat vanliga skador vid sjösättning och hur du undviker dem:

 1.Båt som trillar av från eller skadas på trailer

Behöver du transportera din båt med trailer är det viktigt att se till att montera spännbanden rätt. När du åkt en tid bör du efterdra den, särskilt om du kör en längre sträcka med bil på trailer och vägen varit gropig.

Vrid spännbandet ett halvt varv, så slipper du vibrationer, och lägg en skyddande tyg- eller mattbit mellan band och relingslist så undviker du tryckskador.

Och varning för att sjösätta bilen.

- Använd dig av en fyrhjulsdriven bil när du sjösätter med hjälp av trailer. En framhjulsdriven bil kan få problem, särskilt om trycket på dragkulan blir för högt. Då kan framhjulen lyfta och tappa fästet, och i kombination med en brant och hal ramp kan resultatet bli att hela ekipaget sjösätts istället för bara båten, varnar Arvid Böhm.

2.Tapp av båt från kran eller lyftanordning

Var noga med att placera lyftbanden i rätt läge på båten så att den hänger säkert i rätt balans och så att utrustning som loggivare och drev inte skadas. Märk ut var slingen och lyftlinan ska sitta på båten med dekaler, så att alla som hjälper till vid sjösättning vet vad som gäller för din båt.

- Ett bra råd är att alltid binda ihop förlig och akterlig slinga med en horisonell lina, så att båten är säkrad och inte kan glida ur. Det kan låta dråpligt, men det är långt ifrån roliga skador som uppstår när båten okontrollerat störtar i marken eller vattnet, säger Arvid Böhm.

3.Slitskador på riggen.

Transporten från mastskjulet till kranen är fylld med faror - det är allt för ofta man hör ljudet av metall som släpas mot asfalten. Detta kan orsaka både knäckskador på spridarfästen och förslitningar på vantskruvar och kardeler, är du ensam är en det en god idé att binda upp så mycket som möjligt eller be om hjälp av båtgrannen.

- Lyft masten med slinget direkt under övre spridarna så att den inte kan glida, det är den bästa försäkringen mot rigg, däcks och kroppsskador!

4.Bottenkänning för motorn eller roder

I stressen kring sjösättningen är det lätt att glömma att fälla upp motorn eller drevet, då är risken stor att du får bottenkänning och premiärturen blir framskjuten. Roder är lite klurigare eftersom det inte alltid går att fälla upp eller montera av dem, är du osäker på vinklar och vattenstånd är det bättre att sjösätta med kran innan du har hunnit reka området.

- Oftast helt onödiga – men väldigt vanliga skador, konstaterar Arvid Böhm.

5.Båt som tar in vatten och sjunker

En riktig klassisk miss är att glömma att skruva i bottenpluggen, dyvikan, i länshålet. I värsta fall tar båten in så mycket vatten att den sjunker.

- En tradition som spridit sig på många båtklubbar är att ”ta en dyvika-fika”. Genom att ordna en dyvika-fika tillsammans med dem som hjälpt till att iordningsställa båten inför säsongen så kommer man lättare ihåg den lilla, men ack så viktiga, detaljen, säger Arvid Böhm.

6.Stölder

Sjösättningstider är som ett smörgårdsbord för tjuvarna, när elektronik, motorer/drev och annat stöldbegärligt sätts på plats.

- Montera motor och drev så sent som möjligt. De är mycket enklare att stjäla när båten står på land. ha båten i en bevakad hamn om det är möjligt samt märk upp elektronik och motorer med en DNA-märkning, säger Arvid Böhm.

 

 

 

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079