23948sdkhjf

LEDARE: Hög tid att börja med personalliggare

Det kan bli dyrt för den arbetsgivare som slarvar med att införa personalliggare.

Den 1 juli införs krav på Personalliggare vid företag som bedriver Fordonsservice. Till fordonsservice räknas underhåll och reparation av motordrivna fordon, till exempel reparationer, lackering, tvätt, glasarbeten, rekonditionering, hjulskifte och
däckservice.

Det kommer knappast som någon överraskning att verkstäderna måste börja föra Personalliggare, diskussionen har pågått länge. Men trots det är branschen inte riktigt förberedd och osäkerheten stor ute bland verkstäderna om hur man ska agera.

Men det gäller att ta till sig den information som finns snabbt, för annars kan det bli riktigt dyrt efter den 1 juli. Vid besök på verkstaden får Skatteverket kontrollera identiteten hos de som utför arbete i verksamhetslokalen. De får ta ut en kontrollavgift om man inte har fört personalliggare eller om den inte är förd på rätt sätt, eller om den inte finns tillgänglig vid besöket. Kontrollavgiften är 12 500 kronor plus 2 500 kronor för varje person som inte är upptagen i liggaren men som bedöms vara verksam i rörelsen.

Läs äldre ledare: Ljus framtid för Volvo Cars

Inte nog med detta. Som tillägg har Regeringen lagt till ytterligare två regler till Personalliggarna från och med 1 juli. Regler som väckt protester i andra branscher som också berörs av Personalliggare.

De nya reglerna innebär den som äger verkstaden liksom dennes familjemedlemmar ska antecknas i personalliggaren. Som skyldig att föra personalliggare ska man anteckna uppgifter för verksamma personer i personalliggaren. Men man ska även anteckna uppgifter för sig själv som företagsledare samt för make, maka, sambo och barn under 16 år.

Om man bedriver flera olika verksamheter i samma lokal, och minst en av dessa omfattas av skyldigheten att föra personalliggare ska samtliga verksamma i lokalen antecknas i personalliggaren. Detta kallas för blandad verksamhet. Om näringsverksamheten huvudsakligen består av annan verksamhet än sådan som medför skyldighet att föra personalliggare, behöver ingen personalliggare föras. Med huvudsakligen avses ca 75 procent av omsättningen. Regler som kanske inte är så svåra att förstå men som ändå är mycket viktiga att följa.

Ett av de viktigaste målen med införande av Personalliggare är att stoppa svartarbete och olaglig utnyttjande av arbetskraft. Erfarenheterna från andra branscher som använt registreringen av anställda på arbetsplatsen tyder på att man lyckats. Det återstår att se om detsamma sker inom fordonsservice.

Olle.holm@nordiskemedier.se

Läs äldre ledare: Ljus framtid för Volvo Cars

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078