Öresundsbron har blivit ”testbana” för fortkörare
Under perioden 10 juli - 18 september har polisen registrerat 11 000 hastighetsöverträdelser, där trafikanter kört över 125 km/h på sträckan. De flesta överträdelserna skedde på Peberholm, där man får köra 110 km/h, men några överträdelser skedde även i tunneln, där hastighetsgränsen är 90 km/h. Den högsta uppmätta hastigheten på Peberholm var 209 km/h och 203 km/h i tunneln.
Øresundsbron och danska Rådet for Sikker Trafik föreslår nu att man inför sträckkontroll för att förebygga allvarliga trafikolyckor.
Vid sträckkontroll skannas nummerplåtarna, först när man kör in på sträckan och sedan igen när man kör ut, och därefter beräknas medelhastigheten. Det innebär att man inte kan köra i mycket hög hastighet för att sedan sakta ner strax före en hastighetskontroll och sedan accelerera igen.
- Vi gör mycket för att det ska vara säkert att köra över bron, men vi upplever tyvärr att vissa förare inte respekterar hastighetsgränsen på förbindelsen och det skapar farliga situationer, både för dem själva och andra. Vi har haft flera olyckor till följd av för höga hastigheter och från undersökningar vet vi att många av våra pendlare är oroliga för förare som susar förbi utan att ta hänsyn till andra trafikanter, säger Ulla V. Eilersen, säkerhetschef vid Øresundsbro Konsortiet.
Om en olycka inträffar i tunneln kan det vara farligare än vid olyckor på en öppen väg. Fordon kan riskera att köra in i tunnelväggarna eller i andra fordon, och i värsta fall kan brand utvecklas, vilket kan få mycket allvarliga konsekvenser i en tunnel. Dessutom är tillgängligheten för räddningsfordon svårare på hela Öresundsförbindelsen jämfört med en olycka som sker på en öppen landsväg.
Bild: Colourbox