Nytt släckmedel kan hejda bilbränders spridning
– Vi fick en fullt utvecklad bilbrand att hejdas från spridning i minst sex minuter, säger Ola Rödin, brandmästare på Räddningstjänsten i Halmstad. Första insatsen är avgörande vid brandbekämpning, men det gäller samtidigt att vara resurseffektiv. Ofta skickar man ut en liten grupp för att göra en första insats och bedöma behovet.
– Ibland är gruppen alldeles för liten och man behöver begära förstärkning, då gäller det att vinna tid, säger PO Malmquist, på Utkiken, som initierat testen.
Det var bakgrunden när AVD skulle testas av Räddningstjänsten i Halmstad, Räddningstjänsten i Båstad samt Räddningstjänsten Väst.
I testet användes två bilar som placerades bredvid varandra, för att simulera en vanlig parkeringsmiljö. Den ena bilens sida besprutades med AVD, den andra bilen sattes i brand. Syftet var att se hur länge den besprutade bilen kunde hålla emot brandhärden, utan att fatta eld.
– Testet var lyckat, den besprutade bilden stod emot väldigt bra och det var först efter över sex minuter när det kom vatten från släckning av den andra bilen, som rutan sprack, säger Ola Rödin, som också var övningskoordinator för testet.
AVD (Aqueous Vermiculite Dispersion) är ett relativt nytt medel vid brandbekämpning. Medlet består av en vattenbaserad samling med partiklar av mineralet vermikulit. När medlet sprutas på kyls först eldhärden ner, sedan bildas en kvävande skorpa över elden.
I första hand är medlet framtaget för att släcka bränder i litiumjonbatterier, där det i dag har en dokumenterat bra effekt.
– Jag såg tester på Skadeplats i Helsingborg där de satte eld på litiumjonbatterier. Medlet fungerade väldigt bra och kapslade in hela branden som ett skal, säger Ola Rödin
Tack vare de nya testerna har man nu också dokumenterat medlets brandbegränsade egenskaper.
– I ett brandspridningstänk finns det absolut anledning att titta vidare på detta medel och exempelvis testa medlet på en träfasad för att förhindra spridningen till intilliggande byggnader eller längs takkanter för att hindra spridning till vinden, säger Ola Rödin
Och PO Malmquist håller med:
– Jag tycker det är positivt att Housegard som tagit fram medlet är så på hugget för att utveckla sitt släckmedel och hitta nya användningsområden, säger PO Malmquist.
Bildtext:
I över sex minuter lyckades bilen som besprutats med AVD stå emot branden och förhindra att den spreds. Foto: Håkan Linger
Källa: GPBM Nordic