23948sdkhjf

Skolverket ser över fordonsprogrammet

Det senaste årtiondets snabba teknikutveckling i branschen kräver förändringar av gymnasieskolans fordonsteknikutbildningar, anser Skolverket som nu påbörjat en översyn.

Fordonsteknikutvecklingen går fort och är så omfattande att Skolverket just nu ser över det yrkesrelaterade innehållet inom fordons- och transportprogrammets inriktningar personbil samt lastbil och mobila maskiner. Det berättar Magnus Carlsson som är undervisningsråd med ansvar för bland annat gymnasieskolans fordons- och transportprogram.

Fokus i vårt arbete ligger på att förändra innehållet i utbildningen utifrån fordonsteknikutvecklingen de senaste åren.

En del i Magnus och hans kollegor arbete handlar om att inhämta synpunkter och erfarenheter från företag och andra aktörer i bilbranschen.

Syftet med våra besök är främst att diskutera deras erfarenheter på en generell nivå, vilket utbildningsbehov de ser när det gäller framtidens bilmekaniker, lastbilsmekaniker och maskinmekaniker samt hur de ser på kompetensbehovet inom Sveriges fordonsverkstäder inom de närmaste fem åren. Vi ska ta fram nya föreskrifter för dessa utbildningar och då gäller det att ha underlag för att bestämma vilken väg vi ska gå, förklarar Magnus Carlsson.

Läs om ett av Skolverkets företagsbesök: "Vi behöver få in mera el i fordonsutbildningen"

Frågan är hur vi på bästa sätt kan utveckla fordonsteknikutbildningarna och ta höjd för den nya tekniken. Här har vi tagit ett rejält grepp. Det har varit en process som har sina grunder i dialoger som vi har haft med gymnasieskolorna och branschen de senaste åren.

Magnus och hans kollegor har pratat med yrkeslärare, skolledare och ett flertal branschrepresentanter för att försöka ta reda på dels hur de ser på dagens utbildning och dels vad man kan identifiera för typ av teknisk utveckling som kommer förändra branschen i närtid.

Samtidigt vet vi att det är viktigt att eleverna inte bara lär sig meka utan även lär sig fokusera på mjuka värdena, påpekar Magnus Carlsson:

Som kundfokus, ta hand om kunden, förstå hur viktigt det är med det lilla extra för kunden, att stå för företagets märke, att exempelvis inte lämna ifrån sig en bil till en kund där man brutit sönder paneler och kopplingskontakter och liknande. De mjuka värdena finns med i fordonsteknikutbildningen i dag men vi tror vi kan stärka den biten lite.

Läs om ett av Skolverkets företagsbesök: "Vi behöver få in mera el i fordonsutbildningen"

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078