Lagligt begränsa fordonstvättarnas vattenanvändning vid vattenbrist
Sommaren 2018 i Sverige blev historisk ur flera aspekter – den var mera nederbördsfattig, hade mera långvariga värmeböljor samt fler, mera omfattande och långvariga skogsbränder än på väldigt många år.
När denna tidning delas ut har ett bastant högtryck nyligen släppt greppet över stora delar av landet, och ett nytt högtryck är redan på väg in. Vi har sett rekordmånga och svåra skogsbränder på många håll runt om i landet.
Risken för att bevattningsförbud inte kommer att räcka som verktyg för att motverka vattenbrist blir således allt större.
Skulle större färskvattenförbrukare som exempelvis fordonstvättar kunna råka ut för restriktioner i sin vattenanvändning?
– Det är delvis en fråga för vattenleverantören – vanligtvis det kommunala VA-bolaget. Som leverantör är man ju bunden av ett avtal om leverans och minskar man leveranserna av vatten så minskar även intäkterna. Det ska nog mycket till innan en leverantör skär ned på vattenleveranserna. Så säger Patrik Brodd, avdelningschef för bland annat vatten och avlopp på Uppsala kommun.
Samtidigt är läget för färskvattenförsörjningen på många håll i Sverige mera kritiskt än kanske någonsin tidigare, medger Patrik Brodd.
Den första restriktionen som införs är vanligtvis bevattningsförbud. Om det uppstår en akut brist på dricksvatten så finns det möjligheter i lagstiftningen att vidta drastiska åtgärder, förklarar Patrik Brodd:
– Men dit har vi inte kommit någon gång än, vad jag känner till. Med stöd av Miljöbalken kan man ställa krav på skyddsåtgärder för att minska vattenförbrukningen, om det finns bättre teknik. Men det är ett långsiktigt arbete.
Utöver bevattningsförbud kan kommunen eller leverantören gå ut med en uppmaning till allmänheten om sparsamhet vid vattenanvändning, förklarar Bertil Lustig, VA-chef på kommunala bolaget Uppsala Vatten som är vattenleverantör i det kommunala dricksvattennätet i Uppsala.
– Hittills har vi inte behövt ta nästa steg när det gäller restriktioner för vattenanvändning. Men om man skulle ta ett steg till så skulle jag gissa att just tvätta fordon är en typ av vattenanvändning som skulle förbjudas eller beläggas med restriktioner, säger Bertil Lustig.
Kan sänkt tryck i det kommunala vattennätet också vara ett sätt att få konsumtionen av dricksvatten att sjunka?
– Ja, det skulle det kunna vara.
Om nu en kommun, eller vattenleverantör, skulle gå så långt som att belägga större vattenförbrukare med restriktioner – hur går det till rent praktiskt?
– Det är en hypotetisk fråga. Det finns ingen aktuell plan för detta. Jag kan inte svara på den frågan.
Fotnot: Bevattningsförbud betyder att det är förbjudet att vattna eller hämta vatten med slang, fylla swimmingpoolen eller badbassängen och liknande med vatten.